Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu respinge, într-un interviu la RFI, acuzaţiile CSM.
„Este surprinzător şi regretabil faptul că preşedinta CSM, în loc să ia în considerare îngrijorarea legitimă a opiniei publice în legătură cu fapte şi acţiuni flagrante de intimidare a cetăţenilor care au votat la referendum, lansează această acuză falsă la adresa celor care şi-au exprimat tocmai preocuparea şi s-au pronunţat în sprijinul cetăţenilor agresaţi. Mai mult, domnia sa se exprimă deja într-o formă concluzivă. Nu mai e de înţeles solicitarea Inspecţiei Judiciare. Ce să mai controleze, dacă dânsa deja exprimă o concluzie în legătură cu această chestiune? Altminteri era justificată o asemenea măsură ca Inspecţia respectivă să verifice faptele acestea despre care opinia publică vorbeşte şi nu această manevră de a întoarce foaia şi de a reproşa celor trei personalităţi care şi-au exprimat această îngrijorare ca fiind element de presiune asupra justiţiei. De unde până unde? Este o falsă abordare a lucrurilor şi asta depăşeşte chiar şi competenţele şi atribuţiunile preşedintei CSM”, a declarat Iliescu.
Fostul şef al statului spune că „asistăm la altceva”: „Domnia sa (preşedinta CSM-n.r.) nu-şi respectă statutul de independenţă politică şi de instituţie chemată să vegheze la desfăşurarea firească, normală, a unui proces eminamente constituţional şi mai ales respectarea dreptului cetăţenilor de a se exprima prin vot. Intervenţia mea s-a referit la nişte fapte comise şi care au devenit deja publice şi opinia publică este chiar frământată. Aceasta e o presiune (a CSM – n.r.), care poate fi foarte periculoasă, care va duce la creşterea absenteismului şi la neexercitarea dreptului de vot al cetăţenilor, sub presiunile şi intimidările la care asistăm”.
Întrebat dacă n-ar fi mai înţelept ca oamenii politici să se abţină şi să lase justiţia să-şi urmeze calea, Ion Iliescu a răspuns: „Dar ce, eu m-am amestecat în vreun fel în desfăşurarea procesului? Eu am avut o simplă reacţie la nişte fapte flagrante nu ale justiţiei, ci ale unor procurori care ameninţă, care reprezintă fapte în sine inacceptabile, care pun în pericol dreptul de exercitare a votului de către cetăţeni”.