„Procurorul General are obligaţia faţă de fiecare cetăţean al României de a da socoteală şi explicaţii despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are in subordine. Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezenţa unor fapte de o gravitate excepţională, ce reprezintă un real atac la statul de drept şi democraţia din România, compromiţând însăşi justiţia şi lupta anticorupţie”, a scris Gîrbovan, joi, pe Facebook.
Ea susţine că procurorul general are obligaţia de a investiga cu celeritate dezvăluirile apărute în spaţiul public, având în vedere statutul său de conducător al Ministerului Public, autoritate de rang constituţional care „reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.
Citeşte şi: Procurorii DNA au cerut PSD Prahova mai multe documente legate de alegerile europarlamentare din 2014
„Este uşor de observat cum, de fiecare dată când apar dezvăluiri publice despre practicile abuzive ale procurorilor, sunt voci care mută discuţia de la conţinut, de la fond, la formă: de ce au ieşit acum înregistrările, sunt livrate cu rea credinţă, protejează interese personale, sunt atacaţi procurorii DNA pentru că ‘îşi fac treaba’ etc. Şi, bineînţeles, aceleaşi voci ne asigură că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de ‘penali’. O asemenea abordare este nu doar greşită, ci de-a dreptul distructivă, compromiţând pe termen mediu şi lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticorupţie”, a mai spus Dana Gârbovan.
Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, joi, că nu există niciun motiv întemeiat de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
„Trebuie să ştim că în acest context intern sensibil privind modificarea legilor Justiţiei, privind apropierea de finalizare a unor dosare importante, care privesc persoane cu activitate publică, mai ales DNA, dar şi DIICOT sunt structuri care sunt expuse şi care sunt cele criticate, mai ales prin conducătorii lor. Nu există nici un fel de motiv întemeiat de revocare a procurorului-şef DNA, care lucrează în mod clar în cadrul legii”, a declarat Augustin Lazăr pentru RFI.