Ce este phubbing și cum afectează relaţia de cuplu. Aproape toţi facem greşeala asta

Ți se întâmplă adesea să ieși cu un prieten sau chiar cu partenereul tău și să observi că, în timp ce tu îi povestești ceva, el butonează cu mai mare interes telefonul?
Alina Costache
23 feb. 2018, 10:10
Ce este phubbing și cum afectează relaţia de cuplu. Aproape toţi facem greşeala asta

Acest obicei poartă numele de phubbing și apare atunci când conversația este întreruptă de atenția acordată mai degrabă unui smartphone decât persoanei cu care ești.

Este un obicei frustrant, deranjant și deloc politicos. Dependența de telefonul mobil distruge relații, susțin numeroase studii.

Cercetătorii de la Universitatea Baylor au chestionat recent 143 de persoane care se aflau într-o relație și au descoperit că 46% dintre aceștia s-au plâns că au avut parte de discuții serioase cu partenerii, din cauza obiceiului de a-și petrece timpul pe telefon, verrificând diverse site-uri de socializare, în timp ce erau împreună, iar 22% dintre aceștia au declarat că au avut, în trecut, relații care au eșuat din această cauză.

Constatările recente de la firma de consultanță Flurry au arătat că, în medie, petrecem aproximativ cinci ore pe zi butonând telefonul.

Cuvântul „phubbing” provine de la „phone” (telefon) și „snub” (a ignora) și echivalează cu eșecul multor relații romantice. Doctorul James Roberts afirmă: „Utilizarea telefoanelor mobile în momentele de intimitate, și nu numai, ale partenerilor unui cuplu este în continuă creștere, ducând la o mai comunicare deficitară între cei doi și, în final, la despărțire, în foarte multe cazuri” .

Pe de altă parte, spune psihologul Julie Hart de la The Hart Center, „pentru tineri, tehnologia a fost întotdeauna o parte din viața lor și sunt atât de dependenți de ea, încât nu sunt conștienți că îl rănesc pe celălalt prin acest comportament, cel mai adesea nu o fac cu intenție”.

„Linia dintre dependentă și non-dependentă poate fi destul de neclară, deoarece este un lucru gradual, nici nu știm când am fost acaparați și verificarea telefonului a devenit o obișnuință nocivă”, spune psihologul Julie Hart.

Potrivit studiilor din SUA și Marea Britanie, în medie, verificăm telefoanele la fiecare patru până la șase minute, de aproximativ 150 de ori pe zi.

„Pentru ca relația să nu se îndrepte spre eșec, este esențial”, spune Julie Hart, „să fie urmați trei pași simpli, de ambii parteneri, care ne vor da un sentiment de satisfacție în relațiile noastre.”

Primul este accesibilitatea: ambii parteneri trebuie să fie deschiși să petreacă timp unul cu celălalt și să se asculte. Al doilea pas care ar trebui urmat este reactivitatea.

Ambii parteneri trebuie să se asculte, să reacționeze la ce spune celălalt și, în felul acesta, să lege o conversație armonioasă. Al treilea pas, foarte important, este angajamentul; ambii parteneri trebuie să își facă timp să se dedice unul celuilalt.

Dacă acești pași sunt urmați, relația are șanse mai mari să se reabiliteze, chiar și după o lungă perioadă în care a fost acaparată de phubbing. Pentru ca relația să nu fie afectată, sunt necesare câteva reguli pe care ambii parteneri să le accepte.

„Stabiliți câteva reguli referitoare la timpul petrecut pe telefon, atunci când sunteți împreună”, spune Julie Hart. „Pe parcursul orelor petrecute împreună, lăsati telefonul într-un loc în care să nu fiți tentați să îl utilizați și aveți grijă să petreceți timp de calitate impreună. Timpul petrecut într-un mod plăcut va face ca dorința de a butona telefonul să scadă considerabil în timp.”

Dacă și tu te confrunți cu o astfel de situație în relația ta, ar trebui să porți o discuție serioasă, calmă, dar fermă, cu partenerul tău și să stabiliți câteva reguli care să vă ajute să împăcați și nevoia de a fi împreună, fără a fi perturbați de tentația tehnologiei, și nevoia de a vă bucura de mediul online!

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Țara mare care își face o nouă capitală. Se vor investi în jur de 100 de miliarde de euro pentru construirea noului oraș
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
Playtech.ro
Ce nu are voie să facă un administrator de bloc. Mulţi locatari nu ştiu şi se lasă pe mâna lui
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Te închizi în casă și nu ieși toată luna mai. Ai și de ce!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Mormântul Papei Francisc a fost inscripționat greșit. Ce greșeală au găsit specialiștii
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Doar radeți untul… Puțini cunosc acest secret… Foarte ușor și gustos…
MediaFlux
Amenzi de până la 6.000 lei pentru românii care stau la bloc. Este complet interzis în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri