În raportul publicat vineri de MJ cu privire la activitatea managerială de la DNA se arată că Laura Codruţa Kovesi a contestat autoritatea şi actele Parlamentului, aducându-se ca argumente interviurile critice date de aceasta în presă cu privire la modificări legislative în domeniul Justiţiei.
Astfel, spune raportul, la începutul anului 2017, Kovesi a declarat într-un interviu pentru BBC „că se teme de desfiinţarea DNA”, avertizând asupra unui „risc uriaş la adresa sistemului judiciar”, evocând faptul că se teme de modificări legislative care pot afecta lupta împotriva corupţiei.
„De-a lungul anului, discursul său intern şi extern a evoluat către un atac furibund la adresa instituţiilor, politicienilor, oamenilor de afaceri. Într-un interviu acordat Euronews, procurorul-şef DNA s-a lansat într-o critică dură la adresa unor proiecte de legi aflate în dezbatere parlamentară, acuzând deopotrivă politicienii şi oamenii de afaceri că lovesc împotriva efortului de curăţare a uneia dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană. Sunt afirmaţii foarte grave, nesusţinute măcar cu vreun exemplu concret din proiectele de legi, afirmaţii de natură a afecta nu doar imaginea justiţiei din România, ci şi a ţării. Articolul citează, de asemenea, o altă afirmaţie extrem de gravă a procurorului-şef DNA, potrivit căreia votul legilor justiţiei va avea un serios impact asupra independenţei justiţiei şi va avea ca rezultat controlul politic al activităţii procurorilor şi obstrucţionarea luptei împotriva corupţiei. În acelaşi articol, s-a acreditat o mobilizare a sistemului format din politicieni şi oameni de afaceri care s-ar simţi ameninţaţi şi din acest motiv ar avea interesul menţinerii controlului asupra resurselor publice”, se arată în raportul publicat de MJ.
Documentul MJ precizează că, recent, într-un interviu acordat ziarului „Libertatea”, Kovesi a susţinut că „modificările legislative discutate în Parlament sunt de fapt ‘un pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmărire penală de a descoperi şi dovedi infracţiuni’ şi că ‘lupta anticorupţie va fi terminată’, relevând o temere obsesivă, în esenţă, pentru pierderea conducerii DNA”.