Maternitatea din Alba Iulia, dotată cu aparatură medicală performantă. Prematuritatea, una dintre principalele cauze ale mortalităţii

Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană, o statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulți prematuri supraviețuiesc. 
Roxana Gagiu
26 feb. 2018, 11:58
Maternitatea din Alba Iulia, dotată cu aparatură medicală performantă. Prematuritatea, una dintre principalele cauze ale mortalităţii

În România, contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe.

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon).

În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

„Prematurii sunt cei mai curajoşi luptători pe care i-am văzut. Dar ei nu pot să ne ceară ajutorul. Cu implicare din partea fiecăruia, niciun prematur nu va pierde lupta pentru viaţă, pentru că nu a existat un incubator pentru el”, a declarat Amalia Năstase, Ambasador al campaniei.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia funcţionează singura maternitate de nivel 2 din regiune, motiv pentru care Salvaţi Copiii, alături de Libris.ro, a dotat azi secţia de neonatologie cu aparatură medicală performantă absolut necesară actului medical, în valoare totală de 21.000 de euro.

Maternitatea va putea să asigure o intervenţie medicală imediată şi adecvată în cazurile de prematuritate, având la dispoziţie o masă radianta în valoare de 7.500 euro, un analizor de gaze sangvine, a cărui valoare se ridica la 6.500 de euro și un incubator terapie intensivă în valoare de 7.000 euro.

„Pentru Maternitatea Alba Iulia aceste echipamente sunt extrem de utile atât pentru îngrijirea prematurilor cât şi pentru nou-născuţii la termen cu diverse patologii. Pe termen mediu şi lung însă, e nevoie de eforturi conjugate temeinice, pentru că toţi copiii au dreptul la viaţă, adică la un act medical fără echivoc. Salvaţi Copiii va continua proiectul de reducere a mortalităţii infantile, în care îi avem parteneri chiar pe medici”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În maternitatea Alba Iulia se nasc anual în jur de 1.200 de copii, dintre care 130 prematuri.

În 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din: București, Brașov, Reșița, Caransebeș, Târgu-Neamț, Bicaz, Roman, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Rădăuți, Buftea, Buzău, Iași, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoșani, Caracal, Sibiu, Deva, Călărași, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Craiova, Timișoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgoviște, Alba-Iulia.

În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare de 3.120.000 euro.

Libris.ro s-a alăturat programului în decembrie 2014, metoda pusă la dispoziția utilizatorilor fiind una foarte simplă. La fiecare comandă plasată pe Libris.ro, acestora li se oferă opțiunea de a dona pentru Salvați Copiii. 230.000 de clienți au donat până acum, iar suma medie a unei donații este de 3,8 de lei.
Până acum, sumele donate, în valoare totală de peste 200.000 de euro, au fost folosite pentru echiparea Spitalului de Copii Sfânta Maria Iași, Spitalului de Obstetrică Ginecologie „Ioan Sbârcea” Brașov, Spitalului Județean de Urgență pentru Copii Brașov, Maternității Filantropia și Maternității Polizu din București și Maternității „Dominic Stanca” Cluj-Napoca.

„Implicarea Libris.ro într-un astfel de parteneriat este un act normal într-o societate civilizată. Este firesc să ne asumăm, fiecare dintre noi, la nivel individual, și fiecare companie, la nivel micro și macro social, proiecte de responsabilitate socială. Stă și în puterea noastră să modelăm lumea în care trăim, să facem bine, să dăruim speranță. Peste 230.000 de clienți Libris au rezonat cu acest proiect. Lor le mulțumim astăzi pentru că am ajuns la Alba-Iulia, la a șaptea dotare împreună cu Salvați Copiii și pentru că am atins pragul de 200.000 de euro donați cu sprijinul librăriei online Libris.ro” , a declarat Loredana Tudor, Director Marketing Libris.ro.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Compania din România care oferă 1000 de lei pe zi. Primești bonusuri și beneficii suplimentare, prime de sărbători și ai condiții de lucru excelente, pe lângă salariu
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Ponta, la inaugurarea lui Trump. Ironii pentru Anca Alexandrescu
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Reformele promise de politicieni și realitatea aplicării lor
MediaFlux
Moneda de 1 euro care se vinde în România cu 5000 de lei. Dacă o ai acasă poți face o avere cu ea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă