Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, întrebat fiind ce mesaj transmite protestatarilor strânşi duminică seara la Palatul Victoria, că oamenii ar trebui să protesteze la Cotroceni deoarece de acolo este aşteptată o decizie privind revocarea şefei DNA.
„Cred că ar trebui să protesteze la Cotroceni pentru că de acolo se aşteaptă o decizie”, a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea, fiind întrebat ce mesaj are pentru oamenii strânşi duminică seara în faţa Guvernului.
Întrebat dacă PSD ia în considerare suspendarea președintelui în cazul în care refuză revocarea Laurei Codruța Kovesi, președintele PSD a declarat: „Categoric, nu luăm în calcul suspendarea președintelui. Orice discuție pe această temă în care este implicat PSD este falsă”.
„Nu trebuie să-mi asum eu şi nici PSD nu-şi asumă asta (decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader de a propune revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi – n.r.). Este o procedură instituţională foarte clar definită în lege – ministru, CSM, preşedintele României. Nu are ce să caute PSD aici şi nici nu vrea să se implice”, a declarat Liviu Dragnea.
Dragnea a refuzat, însă, să spună dacă social-democrații ar putea sesiza Curtea Constituțională cu privire la un conflict juridic de natură constituțională ce ar putea fi iscat de refuzul președintelui Klaus Iohannis.
„Am spus mai devreme că eu nu sunt specialist în Constituție (…). PSD nu poate contesta la CCR o decizie sau indecizie a președintelui”, a declarat Dragnea.
Referitor la declarația de vineri a președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia „este o chestiune de oportunitate politică” revocarea sau nu a șefei DNA, Liviu Dragnea a spus că ar fi „o observație greșită”. „Cred că președintele a făcut o observație greșită. Nu pot fi de acord cu politizarea acestei proceduri. Ori a vrut să spună altceva, ori nu, dar nu sunt de acord cu această afirmație”, a spus liderul PSD.
În schimb, senatorul PSD, Adrian Ţuţuianu, a explicat luni că dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza să ia act de solicitarea de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, soluţia este sesizarea Curţii Constituţionale. Cei care pot sesiza CCR sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăricenau, sau preşedintele CSM.
„Este opinia mea, în calitatea de senator şi de om care se pricepe puţin la lege. Dacă preşedintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare făcută de ministrul Justiţiei, soluţia este aceea a sesizării Curţii Constituţionale, pentru că ne-am afla în situaţia unui conflict constituţional între puterile statului. Soluţia apelării la CCR stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedintelui Senatului sau preşedintei CSM”, a precizat Ţuţuianu, citat de Mediafax.
Senatorul PSD a adăugat că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ.
„De asemenea, stau şi mă gândesc acum că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ. Dacă Constituţia îţi spune că preşedintele decide, cum ar putea fi iscat acest conflict constituţional? Explicaţia foarte completă şi argumentată juridic a dat-o fostul preşedinte al CCR, domnul profesor Vida. Este o explicaţie corectă, bine fundamentată juridic, şi aş vrea să vă spun foarte clar că aici nu e vorba nici de o luare de poziţie politică şi nici de o dispută politică, aici e vorba pur şi simplu de aplicarea unui text constituţional în limitele şi litera Constituţiei”, a susţinut Ţuţuianu
În ceea ce priveşte şi poziţia fostului judecător al CCR, Augustin Zegrean, potrivit căreia tocmai Constituţia îi dă dreptul de a decide preşedintelui României, Ţuţuianu a spus că, dacă va exista o sesizare, va fi şi un răspuns.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joia trecută, că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. El a declarat, după prezentarea raportului privind activitatea managerială de la DNA, că DNA trebuie să continue să funcţioneze legal şi că instituţia nu se identifică cu cel care o conduce. Toader a precizat că raportul este elaborat pe fondul dezbaterilor care au divizat opinia publică în ultimul an. El a afirmat că a reţinut o situaţie fără precedent a raporturilor dintre autorităţile publice, fiind înregistrate trei conflicte juridice de natură constituţională, în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consitutional, a acuzat implicarea lui Kovesi în dosare şi stilul autoritar al acesteia. Ca reacţie la acest anunţ, Preşedinţia a precizat că, din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA şi având în vedere că evaluarea activităţii DNA şi a conducerii acestei instituţii de către Preşedintele României diferă de cea a Ministrului Justiţiei, se impune o analiză aprofundată a acestui document. Totodată, preşedintele Iohannis îşi menţine în continuare punctul de vedere privind DNA şi conducerea sa.
Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, vineri, că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.