„Mă îngrijorează faptul că procuratura face abuzuri grosolane în ce-i priveşte pe oamenii simpli şi recurge la procedee în afara legii. Faptul că s-ar verifica votul de la referendum nu m-ar deranja, dar modul în care o fac e un abuz în serviciu şi procurorii, cu tot cu şefii lor, vor trebui să răspundă. Garantat vor răspunde! La DNA şi Parchet nu va rămâne pe veci aceeaşi conducere aservită lui Traian Băsescu”, a spus Fenechiu.
„Mă întreabă oameni simpli cu care mă întâlnesc ‘Vor veni şi la mine?’ Ferească-i Dumnezeu pe procurori când vor veni 7,4 milioane de romani pe ei, atunci va fi cum a spus Monica Macovei (război civil – n.red.)”, a adăugat acesta.
Relu Fenechiu spune că procurorii acţioneaza la comanda lui Traian Băsescu, însă, în unele judeţe, ei refuză să se implice în dosarul fraudelor la referendum. „Din informaţiile pe care le am, mulţi procurori de la Parchetul General refuză ordinele, aşa că procuratura recurge la procurori DNA. (…) Ce te faci când una din puterile statului e subordonată politic?”, mai spune Fenechiu.
Referitor la faptul ca Teodor Atanasiu, colegul său, e învinuit într-un dosar pentru fraudă la referendum, Fenechiu a răspuns: „Nu am dreptul să mă pronunţ, aş fi subiectiv, dar îmi amintesc că a mai fost acuzat de Traian Băsescu de abuz în serviciu, a început urmărirea penală, a fost suspendat din funcţia de ministru şi apoi s-a dovedit că n-a făcut nimic. Mi-e teamă că vom asista la aceeaşi scenă.”
Relu Fenechiu crede că finalul războiului politic purtat cu Traian Băsescu va fi unul fericit pentru USL, dar e posibil ca mulţi să sufere până atunci. „La un moment dat, finalul finalului va fi cu happy-end, depinde cât de mulţi vor avea de suferit până atunci”, a conchis Fenechiu.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că s-au înregistrat peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, aceste urmând să fie înregistrate pe rolul DNA. „Prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetățenii și nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale”, se arată în comunicatul Parchetului General.
Verificările efectuate în aceste dosare au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude:
– persoane care figurează că au votat atât pe listele electorale permanente cât și pe listele electorale suplimentare;
– persoane care figurează că ar fi votat dar în realitate nu s-au prezentat la vot;
– prezența pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale;
– prezența pe listele electorale suplimentare a aceleiași semnături în dreptul unui număr mare de persoane;
„Pentru stabilirea situației de fapt e necesară audierea persoanelor despre care există indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor. Audierea martorilor s-a efectuat în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală. Potrivit art. 85 din Codul procedură penală, înainte de a fi ascultat martorul depune jurământ ținând mână pe cruce sau pe biblie”, se precizează în comunicatul DNA.