Potrivit Ministerului Educaţiei, în urma verificărilor făcute de către Corpul de Control al ministrului, în perioada 20-23 februarie, vizând respectarea Metodologiei privind evaluarea activităţii manageriale a inspectorilor şcolari generali, inspectorilor şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi a directorilor caselor corpului didactic au fost constatate vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar şi în evaluarea propriu-zisă.
Astfel, Corpul de Control al ministrului a constatat că au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014), că din formularele utilizate în procesul de evaluare lipseşte rubrica de autoevaluare şi că totalul punctajului de pe unele fişe de evaluare a fost calculat greşit, astfel încât calificativele acordate au fost eronate, persoana evaluată obţinând un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect. Pe baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menţinute sau nu în funcţia de conducere. În alte cazuri, s-a ajuns la situaţii aberante în care punctajul acordat depăşeşte punctajul maxim de 100 de puncte, scrie news.ro.
Evaluarea directorilor caselor corpului didactic nu a fost realizată, de fapt, de către Comisia unică de evaluare, asumându-se rezultatele unei evaluări anterioare.
Un deputat PNL propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare: Sunt armate de politruci
Ministrul Educaţiei anunţă că a decis anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi şi directorii caselor corpului didactic, reluarea procesului de evaluare, după revizuirea metodologiei de evaluare şi „efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate”.
Inspectorii generali, inspectorii generali adjuncţi şi directorii caselor corpului didactic sunt evaluaţi anual conform prevederilor Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011. În temeiul acestor evaluări privind activitatea managerială se acordă calificative pe baza cărora se decide menţinerea, monitorizarea sau încetarea contractului de management.
Mai mulţi inspectori generali şii adjuncţi din ţară, în special din rândul celor demişi în vara anului trecut de către fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, dar care au fost repuşi în funcţii după ce au câştigat în instanţă suspendarea deciziilor, au reclamat că au primit prin fax, într-o vineri noapte, fişe de evaluare care nu le-ar aparţine. Ei spuneau că în urma acestor evaluări au fost notaţi cu „nesatisfăcător”, motiv pentru care vor depune contestaţii la Ministerul Educaţiei. Astfel de situaţii au fost la Buzău, unde toate cele trei şefe ale ISJ au fost notate cu „nesatisfăctor”, dar şi la Brăila, în Mehedinţi, în Arad sau în Vrancea.