Prevederile fac parte dintr-o Propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care a fost înregistrată marți la Senat pentru dezbatere. Pentru a se aplica, documentul trebuie să treacă de Parlament și de șeful statului.
Angajatorii vor putea să deducă cheltuielile salariale din zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, iar măsura ar urma să fie aplicată în practică începând cu salariile achitate pentru luna ianuarie 2019.
„Valoarea reprezentând cheltuielile salariale, plătite în contul zilelor declarate prin lege ca zile libere, de sărbătoare legală, se stabilește de către angajator/plătitor și se evidențiază distinct ca sumă dedusă în Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate. Plătitorul de salarii și de venituri asimilate salariilor are dreptul de a deduce cheltuielile salariale ocazionate de plata zilelor declarate prin lege sărbători legale începând cu salariile aferente lunii ianuarie a anului 2019”, este explicat în propunerea legislativă.
Valoarea cheltuielilor salariale deduse nu va putea să treacă de nivelul cheltuielilor medii lunare pentru fiecare salariat, pentru luna în care se va face deducerea.
„Valoarea se deduce din fiecare obligație fiscală prevăzută în Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, proporțional cu valoarea totală a obligațiilor fiscale prevăzute în declarație”, este detaliat în proiectul de lege.
Pe deasupra, deducerea cheltuielilor salariale va putea fi accesată și de angajatorii care-și cheamă angajații la muncă în liberele legale și le acordă sporul salarial prevăzut de lege. În acest caz, facilitatea se va avorda numai în limita sporului salarial.
„În România, angajatorii din sectorul privat sunt puși în situația de a acoperi costuri economice generate de unele decizii de ordin administrativ sau legislativ pe care nu le pot influența. În această categorie intră plata salariilor și veniturilor asimilate salariilor pentru zilele declarate prin lege zile libere, cu statutul de sărbători legale. Plătitorul de salarii este pus, astfel, în situația de a plăti o zi liberă/nelucrătoare, ca și cum aceasta ar fi fost efectuată și ar fi generat valoare adăugată în circuitul economic”, motivează inițiatorii propunerii de act normativ, conform avocatnet.
În momentul de față, în România există 14 libere legale în care salariații nu trebuie să vină la serviciu, iar Parlamentul a adoptat încă o zi nelucrătoare.