Un studiu indian a scos la lumină faptul că, atunci când e consumat în cantități mari, poate să-ți compromită ficatul din cauza conținutului ridicat de alicină.
Poți să ai diaree dacă mănânci usturoi pe stomacul gol. Dacă ai probleme cu stomacul n-ar trebui să mănânci deloc usturoi. Acesta nu doar că irită mucoasa din cauza compușilor sulfurați, dar conținutul de fructanți produce gaze. De asemenea, n-ar trebui să mănânci usturoi nici dacă ai amețeli dese sau vomiți ușor. Potrivit unui studiu al Harvard Medical School, usturoiul poate să producă reflux gastroesofagian. Dacă totuși îți place foarte mult și nu vrei să renunți la usturoi, încearcă să-l consumi mai degrabă ușor gătit.
N-ar trebui să consumi usturoi dacă iei alimente care-ți subțiază sângele, pentru că poți să sângerezi foarte ușor. După o operație chirurgicală, nu e indicat să consumi usturoi pentru cel puțin 2 săptămâni, pentru că scade tensiunea arterială.
Unor persoane, usturoiul le provoacă amețeli. Experții spun că asta e din cauza efectului de scădere a tensiunii arteriale. Cel mai frecvent și mai comun simptom al hipotensiunii e amețeala.
Consumul excesiv de usturoi poate să provoace iritații ale pielii, eczeme pe mâini. Se mai poate să dea și reacții alergice ușoare, dar numai dacă se depășesc cantitățile admise.
Usturoiul pote să stimuleze nervul trigeminal să elibereze neuropeptide, care să atace meningele.
Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să consume usturoi sub nici o formă, pentru că acesta induce travaliul și/ sau influențează gustul laptelui.