SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ. Vezi cum arată cerinţele pentru SIMULARE 2018

SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ- SIMULARE 2018 Elevii clasei a VIII-a au susţinut simularea Evaluării Naționale. Pentru Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a,  subiectele au fost construite în funcție de următoarele cerinţe: claritate, precizie şi concordanţă strictă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate și posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.
Filip Stan
04 mart. 2018, 08:02
SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ. Vezi cum arată cerinţele pentru SIMULARE 2018

SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ- SIMULARE 2018 Luni, 5 martie, elevii clasei a VIII-a au avut simulare la proba de limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Naţională 2018. Marţi vor da examen la matematică, miercuri la limba și literatura maternă, iar în 16 martie vor fi comunicate rezultatele.

Elevii de clasa a VIII-a au primit, la primul subiect, un fragment din “Stejarul şi trestia” (Gheorghe Sion). Au avut de identificat sinonime, rolul virgulei dintr-o secvenţă, modul de formare al cuvintelor, număr de litere şi sunete, idei principale şi secuntare şi înţelegere text.

De asemenea, au avut de redactat o compunere din minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specia literară “fabulă” a textului dat.

La subiectul al II-lea, a fost un fragment după “Cartea junglei explicată. Fiarele sălbatice”, apărut în “Terra Magazin”, pe baza căruia au fost formulate mai multe cerinţe. Printre acestea, de identificat un personaj, modul verbelor, funcţie sintactică a unor cuvinte, felul unor propoziţii, de construit o frază care să includă o propoziţie completivă directivă directă şi de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să descrie o întâmplare la grădina zoologică.

Notele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați. În același timp, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare, precizează Ministerul Educaţiei.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spun că în puţine unităţi de învăţământ din cele peste o mie anunţate iniţial a fost boicotată simularea examenului de evaluare naţională, acuzând că au existat presiuni asupra sindicaliştilor, fiind cazuri în care elevii au fost duşi la alte şcoli să dea examenul sau au fost aduşi pentru supraveghere profesori care nu sunt membri FSLI sau care se află la pensie. Până la momentul transmiterii acestei ştiri, FSLI nu are o centralizare finală a numărului de unităţi de învăţământ unde a fost boicotată această simulare.

Prim-vicepreşedintele FSLI , George Purcaru, a declarat luni, pentru News.ro, că boicotarea simulării examenului de evaluare naţională nu a putut avea loc la toate cele 1.100 de unităţi de învăţământ aşa cum se anunţase, din cauza numeroaselor presiuni la care au fost supuşi sindicaliştii.

Simulare Evaluare Naţională 2018 EDU.RO. Testarea, blocată în mai multe şcoli din judeţele Prahova şi Buzău

“Au fost făcute foarte multe presiuni pe colegii noştri. Au fost schimbate comisiile, avem informaţii că la unele şcoli au fost luaţi elevii şi duşi la alte unităţi să dea examenul. Au fost aduşi alţi oameni în şcoală pentru supraveghere din alte părţi, fie care nu sunt membri de sindicat, dar cei mai mulţi dintre aceştia erau pensionari”, a afirmat George Purcaru.

El a menţionat că, din informaţiile primite până la acest moment, a fost boicotată simularea examenului de evaluare naţională în 14 unităţi de învăţământ din judeţul Harghita şi în 9 din judeţul Prahova.

Prim-vicepreşedintele FSLI a mai spus că nu au fost strânse încă informaţii din toate judeţele şi că o centralizare finală a numărului de unităţi în care a fost boicotată simularea examenului de evaluare naţională va fi realizată spre sfârşitul acestei zile. De asemenea, conducerea FSLI va stabili şi calendarul de acţiuni pentru perioada următoare, dorind să continue negocierile pentru îndeplinirea revendicărilor.

FSLI anunţase la finalul săptămânii trecute că membrii de sindicat din 1.100 de unităţi de învăţământ din 28 de judeţe şi din municipiul Bucureşti au decis să nu participe la simularea examenului de evaluare naţională care se desfăşoară în perioada 5-7 martie 2018″.

Solicitările sindicaliştilor transmise şi celor două Camere ale Parlamentului sunt: soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizări de personal şi de tăieri ale unor drepturi salariale legale; creşterea costului standard per elev/preşcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor; rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional; rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio – profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară; modificarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupaţională „ÎNVĂŢĂMÂNT”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conţinutul său, discriminează personalul nedidactic din învăţământ, căruia nu i se aplică; acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează, în perioada 5 – 7 martie 2018, la nivel naţional, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, la care sunt aşteptaţi să participe cei aproape 180.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar 2017-2018.

„Boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic”, le-a transmis sindicaliştilor Ministerul Educaţiei.

De asemenea, ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, le-a reamintit reprezentanţilor sindicali că sunt în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă şi, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanşeze conflicte de muncă.

Absolvenții claselor a VIII-a care vor susține la vară Evaluarea Națională au la dispoziție modele de subiecte în vederea pregătirii celor două examene, elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

„Boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic”, le-a transmis sindicaliştilor Ministerul Educaţiei.

De asemenea, ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, le-a reamintit reprezentanţilor sindicali că sunt în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă şi, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanşeze conflicte de muncă.

VEZI AICI: MODELE SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ. Vezi cum arată subiectele de la SIMULARE 2018

VEZI AICI: BAREM SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ. Vezi cum arată subiectele de la SIMULARE 2018

Vezi aici structura subiectelor de la EVALUAREA NAŢIONALĂ pentru absolvenţii clasei a VIII-a

Pentru Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a, modelele de subiecte au fost construite în funcție de următoarele cerinţe: claritate, precizie şi concordanţă strictă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate și posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.

Ministerul Educației organizează în intervalul 19 – 30 martie și simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat. Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat se va desfășura, pentru majoritatea probelor, după un program comun pentru clasele a XI-a și a XII-a.

Astfel, în 19 martie are loc proba la Limba și literatura română, 20 martie – Limba și literatura maternă și 21 martie – proba obligatorie a profilului. Proba la alegere a profilului și specializării se va desfășura, joi, 22 martie și va fi susținută exclusiv de elevii clasei a XII-a. Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 30 martie.

  • Evaluare Naţională 2018 – Calendarul examenelor la Capacitate 2018

Modul in care se vor desfasura probele la evaluarea nationala pentru clasa a VIII-a din anul scolar 2017-2018 a fost stabilit de catre Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Elevii se vor putea inscrie intre 4 si 8 iunie 2018 pentru a sustine evaluarea, adica pana la data cand termina cursurile.

Prima proba scrisa din cadrul evaluarii nationale, Limba si literatura romana, va avea loc in data de 11 iunie 2018. Urmatoarea proba scrisa – Matematica – se va desfasura in data de 13 iunie 2018, iar ultima proba (Limba si literatura materna) va fi organizata in 14 iunie 2018.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie 2018 (până la 12:00), iar in aceeasi zi intre 14:00 si 19:00 se vor putea depune contestatii. Acestea vor fi solutionate in perioada 20 – 22 iunie 2018. Examenul se va incheia pe 23 iunie 2018, cu afisarea rezultatelor finale.

Sălile de examinare vor fi dotate cu camere functionale de supraveghere audio-video, conform ordinului de ministru. Elevii nu vor avea voie sa intre in sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose sau posete, iar cei care refuza sa lase aceste obiecte in sala de depozitare nu vor fi primiti in examen.

De asemenea, se interzice candidatilor sa aiba asupra lor, ori in bancile in care sunt asezati in sala de examen, manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, telefoane mobile, casti audio, dar si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare sau care permite conectarea la internet ori la retelele de socializare.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 23 noiembrie 2024. Balanță află o veste importantă
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni