Unităţile administrativ-teritoriale pot lua bani cu împrumut de la stat. Care sunt condiţiile

Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă prin care unităţile administrativ-teritoriale pot să solicite, în perioada 2018-2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, cu tragerea împrumutului integral autorizat în anul 2019.
Iulian Tudor
01 mart. 2018, 15:56
Unităţile administrativ-teritoriale pot lua bani cu împrumut de la stat. Care sunt condiţiile

„Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind noi măsuri bugetare pentru autorităţile publice locale. Cu acest act normativ, practic, se instituie posibilitatea ca unităţile administrativ-teritoriale să solicite, în perioada 2018-2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, aflate şi înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, cu tragerea împrumutului integral autorizat în anul 2019. Aceste sume vor fi utilizate exclusiv pentru finanţarea proiectelor necesare asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate „, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că pachetul minim de servicii publice presupune realizarea unor investiţii în următoarele domenii: sănătate, educaţie, apă-canalizare, energie electrică, energie termică, iluminat public, infrastructură de transport, salubrizare, cultură, sport şi tineret şi locuinţe.

„Totodată, a spus Barbu, autorităţile administraţiei publice locale vor putea ca în anul 2018 să utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanţa şi cheltuielile cu personalul, corecţiile financiare aferente proiectelor, sentinţele civile definitive, precum şi rambursarea împrumuturilor contractate.

„Acest lucru poate fi făcut doar în cazul în care respectivele categorii de cheltuieli nu pot fi asigurate din veniturile proprii şi din sumele de echilibrare primite conform Legii bugetului de stat pe anul 2018 nr.2”, a explicat el.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a menţionat că, potrivit unei modificări la proiectul de act normativ adoptate în şedinţa de Guvern, „contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferente drepturilor de natură salarială declarate şi neachitate până la 31 decembrie 2017 se achită anul acesta de către unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, din veniturile proprii ale acestora şi din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”.

„Tot în această categorie intră şi contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferente drepturilor salariale câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat până la 31 decembrie 2017”, a completat Barbu.

De asemenea, a spus el, în vederea deblocării finanţării din credite a investiţiilor publice de interes local, „unităţile sau subdiviziunile administrativ-teritoriale vor avea posibilitatea de a muta sume autorizate ca trageri pentru anul curent de la o finanţare rambursabilă la alta în cadrul sumei totale autorizate pentru anul respectiv”.

„Prevederile au fost aprobate deoarece bugetul de stat şi fondurile externe nerambursabile nu pot acoperi necesarul de finanţare pentru câteva, pentru unele dintre autorităţile administraţiei publice locale, iar nefinalizarea unor proiecte în domeniul alimentării cu apă, de exemplu, sau al salubrizării ar putea conduce la aplicarea unor proceduri de infringement de către Comisia Europeană, pentru că nu sunt respectate sau nu ar fi fost respectate anumite termene de conformare care au fost asumate”, a mai declarat Nelu Barbu.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Președintele Belarusului grațiază un cetățean german condamnat la moarte
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?