„Ne dorim ca cel puţin zona centrală să aibă o nouă abordare. Prin proiectul de buget am iniţiat şi urmează să anunţăm şi public un concurs internaţional de soluţii, de un milion de euro, prin care ne dorim să primim în beneficiul bucureştenilor un proiect pentru reabilitarea bulevardului Magheru. Este trist ceea ce se întâmplă acum, e un bulevard principal al Capitalei, care este pur şi simplu deteriorat, nu mai este deloc pus în valoare. Cei mai mulţi cetăţeni sau companii s-au mutat din acea zonă din cauza clădirilor cu risc seismic. Cred că prin acest concurs de soluţii vom putea să beneficiem de un proiect de talie internaţională, pe care să îl şi declinăm în perioada următoare”, a precizat Firea, la Forumul „Piaţa imobiliară: tendinţe şi obiective pentru 2018”, organizat de Intact Media Group la Palatul Parlamentului.
Edilul general a adăugat că Bucureştiul s-a dezvoltat „haotic” după Revoluţie, iar „erorile” care s-au făcut până acum trebuie eliminate prin definitivarea aspectelor importante ale Planului Urbanistic General (PUG).
„Suntem extrem de interesaţi pentru Planul Urbanistic General al Capitalei, pentru a elimina erorile urbanistice şi arhitecturale. Bucureştiul este un oraş frumos, plin de istorie. Din nefericire, după Revoluţie s-a dezvoltat haotic, ştim cu toţii acest lucru şi suferim cu toţii din cauza erorilor care s-au petrecut în acea perioadă, dar am observat că, cel puţin în ultimii ani, există o mai mare grijă a tuturor celor implicaţi, fie că e vorba de autorităţi centrale, locale şi mediul privat, şi pentru aspectul oraşului, şi pentru a elimina toate acele erori urbanistice şi arhitecturale care s-au întâmplat imediat după Revoluţie”, a afirmat Gabriela Firea.
Ea s-a referit şi la demararea, anul acesta, a construirii de unităţi locative pentru cazurile sociale.
„Primăria Generală a decis să devină jucător pe piaţa imobiliară. Am înfiinţat Trustul de Construcţii Metropolitane, care va demara, de anul acesta, construirea de unităţi locative. Avem 3.000 de cereri de unităţi locative sociale nerezolvate la Primăria Capitalei până în acest moment. Grija noastră este, în primul rând, pentru aceste cazuri sociale. Doar la Primăria Generală sunt 3.000 de cereri şi cu siguranţă sunt câteva mii şi la primăriile de sector, pe care le vom cumula”, a susţinut Firea.
În context, ea a spus că a vizitat câteva standuri ale târgului imobiliar, manifestându-şi interesul pentru o colaborare cu acestea, menţionând că, după rezolvarea problemelor sociale, în cea de a doua etapă, urmează să fie cumpărate 500 de unităţi locative, care vor fi locuinţe de serviciu pentru medicii şi asistenţii din cele 19 spitale administrate de PMB.
„Suntem interesaţi, în etapa a doua, după rezolvarea problemelor sociale, să intrăm şi pe nişa locuinţelor de serviciu. Avem în vedere că în domeniul medical a devenit o urgenţă problema locuinţelor pentru medici şi asistenţi. Avem în cele 19 spitale ale Capitalei 1.100 de medici şi 3.500 de asistenţi. Am luat decizia, am supus-o atenţiei Consiliului General, care a şi aprobat prin bugetul pe anul acesta suma de 15 milioane de euro ce va merge către achiziţia de pe piaţa privată. În prima etapă – 300 de unităţi locative, în a doua etapă – 200 de unităţi locative”, a punctat Firea.
În ceea ce priveşte clădirile cu risc seismic, edilul şef a spus că Primăria Generală a demarat, anul acesta, activitatea de consolidare la 20 de imobile. „În 27 de ani au fost consolidate de Primăria Generală doar 20 de imobile, iar în nici un an am demarat activitatea de consolidare la 20 de imobile”, a susţinut primarul general.