Declaraţia Unică de venituri. Peste un milion de români trebuie să completeze noul formular pentru ANAF

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Declaraţiei Unice prin care contribuabilii din şase categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportându-şi veniturile şi oferind astfel baza de calcul pentru impozitul pe venit şi pentru contribuţiile sociale. Este înlocuit inclusiv Formularul 600.
Filip Stan
04 mart. 2018, 18:48
Declaraţia Unică de venituri. Peste un milion de români trebuie să completeze noul formular pentru ANAF

Declaraţia Unică va trebui depusă până la data de 31 martie 2018, apoi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va emite decizii de impunere, iar plata impozitului/contribuţiilor aferente va trebui efectuată până la 15 iulie 2018.

Noul formular înlocuieşte declaraţiile D200 – veniturile realizate din România D201 – veniturile realizate din străinătate, D220 – venitul estimat/norma de venit, D221 – norme de venit în agricultură, D600 – venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări (CAS), D604 – stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fără venit şi D605 – stoparea CASS pentru persoanele fără venit.

Cele şapte declaraţii se comasează într-una singură şi se depune la un singur termen. Este o singură pagină. Am estimat un milion de contribuabuli care trebuie să depună această declaraţie. Un singur termen de depunere, un singur termen de plată. Se schimbă câteva lucruri esenţiale. Devii asigurat medical la momentul în care depui formularul şi nu la momentul în care plăteşti. Îţi asumi că eşti asigurat medical”, a declarat ministrul de Finanţe Eugen Orlando Teodorovici.

El afirmă totodată că aproximativ 5 milioane de români plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS).

”Toţi vor fi online în 2019. Cine nu ştie, nu poate va fi sprijinit. (…) Cu acest formular se va reduce numărul de personal, la fel costurile de operare la nivel de ANAF, scad costurile”, afirmă oficialul, care a explicat că, de anul viitor, oamenii nu vor mai trebui să se deplaseze la sediile Fiscului pentru a o plăti.

În plus, ministrul de Finanţe a lansat avertizări la adresa angajaţilor ANAF şi a spus că dacă va vedea ”lucruri de neconceput” la ghişee în ceea ce-i priveşte pe angajaţii ANAF, atunci ”acel om va pleca”.

Astfel, cele şapte declaraţii actuale care vor dispărea şi vor fi comasate sunt: D200 – veniturile realizate din România, D201 – veniturile realizate din străinătate, D220 – venitul estimat/norma de venit, D221 – norme de venit – agricultură, D600 – venitul bază pentru CAS, D604 – stabilire CASS persoane fără venit, D605 – stopare CASS persoane fără venit.

Termenul de depunere propus pentru acest an este 15 iulie.

Însă de anul viitor această declaraţie se va depune exclusiv online şi va fi un singur termen de depunere, 31 martie, pentru anul fiscal precedent al realizării veniturilor şi estimare a anului în curs.

De asemenea, pentru acest an, Ministerul de Finanţe analizează posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate.

De exemplu, persoanele care vor achita integral până la 15 iulie 2018 obligaţiile fiscale datorate vor avea o reducere de 10%, iar pentru plata acestora până la 30 septembrie 2018 reducerea este de 5%.

Dacă Declaraţia Unică se depune pe suport de hârtie, reducerile sunt de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt plătite până la 15 iulie, şi de 2% dacă vor face plata până la 30 septembrie.

Între avantajele acestei măsuri, Ministerul de Finanţe menţionează „posibilitatea utilizării resurselor financiare în cursul anului, în funcţie de necesităţile proprii ale contribuabilului – necondiţionarea de existenţa unor sume şi termene de plată fixe”.

Potrivit Ministerului Finanţelor, „pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate”.

De exemplu, dacă Declaraţia Unică se depune prin SPV (spaţiul privat virtual), reducerile ar putea fi de 10% pentru obligaţiile fiscale achitate integral până la 15 iulie 2018 şi de 5% pentru obligaţiile achitate integral până la 30 septembrie 2018. Iar dacă Declaraţia Unică se depune pe suport hârtie, reducerile ar putea fi de 5% pentru obligaţiile fiscale achitate integral până la 15 iulie 2018 şi de 2% pentru obligaţiile achitate integral până la 30 septembrie 2018.

Prin noul mecanism fiscal, în cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit nu se reţine la sursă, „se trece de la sistemul plăţilor anticipate, cu definitivare în anul următor (stabilite de ANAF prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul impozitului pe venit se efectuează de către contribuabil persoană fizică prin Declaraţia Unică)”, se menţionează în proiectul normativ.

Autoimpunerea pentru impozitul pe venit se realizează astfel:
– impozitul pe venit pentru anul curent se stabileşte prin Declaraţia Unică de către contribuabil prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul estimat a se realiza în anul curent
– plăţile de impozit se efectuează oricand până la scadenţă (31 martie anul următor)
– apare posibilitatea de rectificare a Declaraţiei până la termenul de plată (până la 31 martie).

Definitivarea impozitului pe venit pentru anul precedent, în anul următor, se stabileşte prin Declaraţia Unică depusă până la 31 martie, prin autoimpunere, prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul realizat în anul precedent.

„În cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, se menţine mecanismul reţinerii la sursă – drepturi de proprietate intelectuală, dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice, alte surse, asocieri cu persoane juridice, premii si jocuri de noroc”, se menţionează în proiectul citat.

Pentru venituri din activităţi independente, „drepturile de proprietate intelectuală sunt excluse”, mai arată iniţiatorii proiectului. Se trece, astfel, „de la sistemul de stabilire a CAS de către ANAF, prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectuează de către contribuabil persoană fizică prin Declaraţia Unică)”.

Potrivit proiectului, persoana fizică face evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent), astfel:
– dacă venitul net estimat pentru anul curent este mai mare sau cel puţin egal cu 22.800 de lei, contribuabilul datorează CAS la un venit ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe ţară
– dacă venitul net estimat pentru anul curent este mai mic de 22.800 de lei, nu este obligatorie plata CAS (se poate asigura opţional).

Autoimpunerea pentru CAS la contribuabilii independenţi se realizează astfel:
– CAS se stabileşte prin declaraţia unică de către contribuabil, prin aplicarea cotei de CAS (25%) la venitul ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe ţară
– plăţile de CAS se efectuează oricand până la scadenţă (31 martie anul următor)
– apare posibilitatea de rectificare a declaraţiei până la termenul de plată (până la 31 martie)
– atenţie, termenul de plată este tot 31 martie, data depunerii Declaraţiei Unice.

În cazul CASS, pentru venituri din activităţi independente, drepturile de proprietate intelectuală sunt excluse, dar sunt luate în considerare veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse.

Şi în acest caz, „se trece de la sistemul de stabilire a CASS de către ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectuează de către contribuabil persoană fizică prin Declaraţia Unică)”, se precizează în proiect.

Persoana fizică face evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CASS, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent), astfel:
– dacă venitul net estimat, cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent, este mai mare sau cel puţin egal cu 22.800 de lei, contribuabilul datorează CASS la nivelul salariului minim
– dacă venitul net estimat cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent este mai mic de 22.800 de lei, contribuabilul nu datorează CASS, însă persoana fizică poate opta pentru plata CASS astfel: dacă îşi exercită opţiunea până la termenul de depunere, plateşte CASS la 6 salarii minime şi este asigurat 12 luni, iar dacă îşi exercită optiunea după termenul de depunere plateşte CASS la 12 salarii minime şi este asigurat 12 luni.

Autoimpunerea pentru plata CASS la contribuabilii independenţi se realizează astfel:
– CASS se stabileşte prin Declaraţia Unică de către contribuabil
– plăţile de CASS se efectuează oricand până la scadenţă (31 martie anul următor)
– apare posibilitatea de rectificare a declaraţiei până la termenul de plată (până la 31 martie).

În cazul persoanelor fără venituri, acestea au posibilitatea depunerii Declaraţiei Unice prin care vor dobândi calitatea de asigurat. „Persoana fără venit plăteşte CASS la 6 salarii minime şi este asigurată 12 luni indiferent dacă Declaraţia Unică este depusă înainte sau după termenul normal de depunere”, menţionează iniţiatorii proiectului.

Potrivit Ministerului Finanţelor, se analizează posibilitatea stabilirii unui mecanism pentru drepturile de proprietate intelectuală – categorie distinctă de activităţile independente. „Pentru CAS şi CASS, se analizează posibilitatea reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă (acelaşi mecanism se are în vedere şi pentru CASS aferent veniturilor din arendă şi din asocieri cu persoane juridice)”.

De asemenea, se analizează posibilitatea exceptării de la plata CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală a următoarelor categorii de persoane:
– pensionarii
– copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani – dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti
– tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.

Ministerul Finanţelor precizează că numărul estimat de contribuabili care vor depune Declaraţia Unică este de 964.166. La stabilirea estimării au fost avute în vedere următoarele informaţii aferente anului 2017:
– contribuabili care au depus în anul 2017 declaraţia 200 – 498.887
– contribuabili care au depus în anul 2017 declaraţia 201 – 1.807
– contribuabili care au depus în anul 2017 declaraţia 220 activităţi independente – 344.094
– contribuabili care au depus în anul 2017 declaraţia 220 cedare folosinţa bunurilor – 195.556
– contribuabili pentru care s-au emis decizii de impunere în baza veniturilor declarate în anul anterior (activităţi independente) – 221.905
– contribuabili pentru care s-au emis decizii de impunere în baza documentelor depuse (contracte de închiriere) în anul anterior, pentru cedare folosinţa bunurilor, respectiv chirii în lei – 144.595
– contribuabili care au depus în anul 2017 declaraţia 221 – 156.881
– contribuabili care au depus în anul 2017 declaraţia 600 – 77.414
– contribuabili care au depus în anul 2017 declaraţia 604 – 120.760.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că Guvernul pune în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede comasarea a şapte declaraţii fiscale, inclusiv a Declaraţiei 600, ea precizând că Executivul încurajează depunerea declaraţiei unice în mediul online.

„Plăţile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent, nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată. A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului, care vor conduce la posibilitatea resurselor financiare în cursul anului, în funcţie de necesităţile proprii ale contribuabilului. Se acordă bonificaţie, adică se reduce suma de plată pentru efectuarea plăţuilor înainte de termenul limită”, a spus premierul.

„Încurajăm depunerea declaraţiilor în mediul online, şi pentru acest lucru se acordă chiar o bonificaţie. Încadrarea ca plătitor de CAS sau CASS se face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent. Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei, nu de la data efectuării plăţii, ca în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute – 1.900 de lei, faţă de nivelul a 12 salarii minime, cât plătesc în prezent”, a mai precizat Viorica Dăncilă.

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic. S-a schimbat Codul Rutier în 2024. Reguli noi la permisul auto
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Scenariul sumbru al unui dezastru național. Apel disperat către români: E singura soluție
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu jubilează. Băsescu aruncă bomba în România: E târziu!
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
CCR confruntată cu posibile anulări ale alegerilor prezidențiale
MediaFlux
FAMILIA lui Călin Georgescu este ÎN PERICOL! Câștigătorul alegerilor NU MAI IESE din CASĂ
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie