Posibilele cauze pentru care nu reuşeşti să dormi

Tot mai mulți oameni suferă de insomie. Expunerea la lumina artificială a televizoarelor, a calculatoarelor și a telefoanelor înainte de culcare sporește vigilența și suprimă eliberarea hormonului de stimulare a somnului - melatonina. Sensibilitatea și ciclurile menstruale sunt, de asemenea, factori care ar putea explica de ce femeile sunt de două ori mai predispuse la insomnie, comparativ cu bărbații.
Alina Costache
05 mart. 2018, 09:19
Posibilele cauze pentru care nu reuşeşti să dormi

Cauzele insomniei sunt multiple, spune Judith Davidson, cercetător și psiholog la Universitatea Queens din Kingston, Ontario. Dar iată care sunt principalii factori care provoacă insomnia:

Ai o stare depresivă

La fel ca în cazul apetitului, simptomele depresiei se pot schimba la extrem. S-ar putea să te simți dintr-o dată obosită și să dormi toată ziua sau să nu poți dormi deloc. O altă formă deosebit de comună de deprivare a somnului este să te trezești în mijlocul nopții, noaptea după noapte.

Lucrezi prea mult înainte de culcare

Foarte mulți oameni fac diverse activități înainte de culcare; pregătirea mâncării, grija față de copii, curățenia din casă etc. Recomandat este să îți oferi o oră numai pentru tine înainte de culcare. Citește o carte, fă-ți o baie – te va relaxa foarte mult. Încearcă una dintre aceste tehnici de relaxare înainte de culcare pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Există un dezechilibru hormonal

 O explicație pentru insomnie ar putea fi modificările hormonale care apar în timpul lunii. Ca femei, suntem predispuse la insomnie înainte și în timpul menstruației, ea fiind provocată de durere și schimbările de dispoziție.

Fumezi

Sunt persoane care pot renunța la fumat, în timp ce altele nu. De asemenea, există multe motive pentru care ar trebui să se renunțe la fumat, iar insomnia este una dintre ele. Nicotina este un stimulent care provoacă trezirea în timpul nopții și din moment ce te trezești, simți nevoia să mergi și să fumezi o țigară, lucru care îți afectează calitatea somnului. 

Dormi în timpul zilei

Dormitul în timpul zilei poate fi o modalitate excelentă de a te reîncărca sau de a te odihni mai bine, dar este posibil să îți fie foarte greu să adormi seara. Recomandat este să se doarmă cel puțin 30 de minute după-prânz.

Ți-ai dereglat ceasul biologic

Statul în weekend până târziu în noapte și dormitul a doua zi până târziu este un cadou pe care ni-l facem după o săptămână cu multă muncă, nu-i așa? Însă acel mic răsfăț este suficient pentru a deregla ceasul biologic. Chiar dacă te bagi la culcare devreme duminică seara, nu vei reuși să adormi și luni vei fi mult mai obosită.

Bei prea multă cafea

Simți că ai nevoie de patru cafele extra-mari în timpul zilei? S-ar putea ca din cauza consumului excesiv de cafea să nu reușești să dormi noaptea. Nu este recomandat să bei ceai sau cafea seara, pentru că poate inferfera cu hormonul somnului, melatonina. În plus, încearcă să nu bei mai mult de două cești cu cafea pe zi. 

Medicamente care îngraşă

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Toți vorbesc de noul El Dorado răsărit lângă București. Are o singură mare problemă
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Lovitură finală pentru Lasconi! Răsturnare de situație înainte de alegeri
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu