Acestea ar fi fost scrise de secta esenienilor, potrivit experţilor care au studiat materialul descoperit în peşterile din Qumran, pe Malul Vestic.
Noul studiu, realizat asupra a 200 de manuscrise găsite în acelaşi loc, arată că acestea sunt realizate din in, şi nu din lână, care era materialul preferat folosit în Israelul antic. Ele nu sunt decorate şi sunt înălbite, deşi materialele din perioada respectivă sunt pline de culori. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste lucuri sugerează că o parte din manuscrise sunt scrise de esenieni.
Esenienii erau membrii unei secte religioase a frăţietăţii, care a existat între secolele II-I î-Hr şi care nu este menţionată în Noul Testament. Esenienii excludeau femeile din grupările lor şi urmau îndeaproape Legea lui Moise.
Nu toţi experţii sunt, însă, de acord cu această interpretare. Un arheolog care a lucrat la Qumran a declarat pentru LiveScience că inul ar fi putut proveni de la oamenii care fugeau de armata romană, după căderea Ierusalimului, în 70 d.Hr. Aceştia ar fi pus manuscrisele în peşteri.
Manuscrisele de la Marea Moartă conţin 972 de texte, iar primele dintre ele au fost descoperit de un beduin, în 1947. Ele datează între anii 150 î.Hr şi 70 d.Hr.
Orit Shamir, de la Autoritatea Antichităţilor din Israel şi Naama Sukenik, absolvent al Universităţii Bar-llan, au publicat studiul lor în revista Dead Sea Discoveries.