Audierile au început sâmbătă de la ora 8.30. Localnicii spun că în timpul audierilor sunt întrebaţi dacă au fost la vot şi sunt revoltaţi de această situaţie, potrivit România TV.
„Am o părere foarte proastă despre ce se întâmplă. Ne pun pe drumuri, bani cheltuiţi , timp pierdut şi lumea e descurajată”, a spus un bărbat din Bâlteni. O altă localnică a declarat, la ieşirea de după audieri, că nu i se pare deloc normal această acţiune.
„Ne-au pus în primul rând să jurăm pe biblie şi să ne recunoaştem semnătura. Am recunoscut semnătura, m-a întrebat dacă am votat, am dat o declaraţie cu datele mele scrise de dânşii, am semnat-o. Mi se pare o nebunie. Aşa s-a întâmplat ieri când au venit acasă trei procurori, eu m-am gândit că îi întreabă pe bătrâni pe pensie au, dar dumnealor au scris două declaraţii şi i-a pus pe bătrâni să semneze. A încercat unul (dintre procurori, n.r.) să mă intimideze să-mi spună că a fost ieri cu o declaţie la mamaia şi că i-a citit-o. I-am zis . Declaraţia spunea că mamaie nu a fost la vot, ori eu sunt însoţitor şi am dreptul să intru cu ea în cabina de vot. Eu am intrat cu ei la vot, ei sunt bătrăni, au peste 80 de ani şi le-am spus înăuntru acolo. ”, a declarat o altă localnică după audierile privind referendumul.
Pe de altă parte, au fost şi persoane care nu au trecut pe 29 iulie la vot şi cu toate aceste se regăsesc pe listele de votare. „Am primit o citaţie acasă privind votarea. Ai am văzut că aici este semnătura mea şi eu nu am fost la vot. Semătura mea era la rubrica mea. Am dat o declaraţie că nu am fost la votare”.