Comisia de muncă, modificări la legea salarizării: Orele suplimentare ale poliţiştilor, plătite cu 75% din soldă

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, mai multe amendamente la OUG 91/2017 privind modificarea legii salarizării unitare. Un amendament stabileşte că orele suplimentare efectuate de poliţişti să fie plătite cu 75% din solda lor de bază, în condiţiile în care se încadrează într-o limită de 3%, a anunţat preşedintele comisiei, Adrian Solomon.
Romania TV
06 mart. 2018, 18:32
Comisia de muncă, modificări la legea salarizării: Orele suplimentare ale poliţiştilor, plătite cu 75% din soldă

De asemenea, jandarmii vor avea indemnizaţie de 10% pentru intervenţii, iar „medicii, asistentele, şoferii de ambulanţe vor intra de la 1 martie cu grila din 2022”, a precizat Solomon.

„Am votat astăzi ca orele suplimentare (ale poliţiştilor – n.r.) să fie plătite cu 75% din solda lor de bază, în condiţiile în care se încadrează într-o limită de 3%, să nu fie un festival de ore suplimentare, ai nu ai treabă te duci la serviciu, ci numai pe acele cazuri speciale în care ordonatorul de credite face un ordin şi spune: în cazul infracţiunilor flagrante, în cazul accidentelor. (…) Până acum, orele suplimentare se compensau cu timp liber. În momentul de faţă, plătindu-se, există posibilitatea să exagereze cu orele suplimentare”, a declarat Adrian Solomon, după şedinţa Comisiei de muncă a Camerei.

El a spus că aceste drepturi în plus pentru poliţişti au fost votate având în vedere eforturile pe care le fac.

„Poliţiştii deja au salarii mai mari, dar vor avea nişte drepturi recunoscute în plus de lege tocmai că recunoaştem eforturile pe care le fac. Jandarmii, de exemplu, vor avea indemnizaţie de 10% pentru intervenţii, pentru că stau de dimineaţă în ploaie şi ascultă cum suflă unii în vuvuzele, fără să aibă o pornire viscerală”, a adăugat Adrian Solomon.

Potrivit acestuia, în Comisia de muncă s-au mărit grilele de salarizare pe anumite domenii.

„S-au mărit grilele pe anumite domenii astfel încât să nu mai iasă în urma măririi cu 25% de la 1 ianuarie din grilă şi să piardă la salariu. Am reglat acest lucru, câteva funcţii de director care erau foarte mari şi nu am putut să le mărim. Au fost măriri între 10 şi 15%”, a spus Adrian Solomon.

El a adăugat că nu vor mai fi manageri de spitale care vor avea salariu mai mic decât cel al directorului medical.

„Managerii de spitale vor fi fericiţi, pentru că nu vor mai putea spune dacă nu sunt medici, sunt economişti, jurişti, că vor avea salariul ca manager mai mic decât salariul directorului medical. Deci, am reglat lucrul acesta”, a explicat Solomon.

„Am scos din lege sintagma unităţi sanitare publice, astfel încât să se aplice măririle de la 1 martie pentru tot personalul medical, inclusiv asistentele şi medicii din şcoli, din centrele de expertiză, de la casele de pensii. Am rezolvat şi problema ambulanţierilor şi şoferilor de ambulanţă, pentru că medicul şi cu asistentul nu merg singuri pe maşina respectivă la intervenţie şi de multe ori şoferul participă activ la resuscitare, la căratul tărgilor. Intră pe grila din 2022 inclusiv şoferii, ambulanţierii, de la 1 martie. (…) Medicii, asistentele, ambulanţierii şi şoferii de ambulanţă vor intra de la 1 martie cu grila din 2022. Restul personalului, inclusiv din sănătate, va trebui să aplice etapizat legea, cum s-a hotărât”, a mai precizat preşedintele Comisiei de muncă.

Întrebat în legătură cu faptul că sindicaliştii din sănătate susţin că o parte din personal va avea salarii mai mici, Solomon a afirmat că salariile medicilor nu au cum să fie mai mici.

„Salariile nu au cum să fie mai mici. Să fie clar. Veniturile nici ele nu pot să fie mai mici, pentru că vorbim despre sporuri de 100% pe un salariu de 6.000 de lei şi vom vorbi de un spor de 30% pe un salariu de 16.000 de lei”, a explicat Solomon, adăugând că el crede că, după adoptarea acestui act normativ, venitul celor din sănătate va fi mai mare.

Totodată, întrebat despre amendamentele votate de membrii comisiei privind majorări de salarii pentru directori din deconcentrate, personalul din Consiliul Concurenţei, angajaţi ai Oficiului pentru Prevenirea Spălării Banilor, ANI, Solomon a susţinut că „toţi cei care ieşeau din grila de salarizare în urma măririi cu 25% le-a fost majorat salariul din grilă, care va fi atins în 2022, astfel încât să rămână în lege fără pierderi”.

„Este o dispoziţie în lege pe care am votat-o astăzi de recalculare şi reîncadrare a tuturor celor care au suferit în urma aplicării legii la 1 ianuarie şi ei vor primi banii din urmă, dacă este cazul, sau de astăzi, la fel dacă este cazul”, a arătat Solomon.

De asemenea, el a menţionat că în comisie s-a decis şi o majorare de 100% a salariului de bază pentru angajaţii de la Institutul „Elie Wiesel”.

„La ‘Elie Wiesel’ este o situaţie pentru că, fiind în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a rămas undeva în negura vremurilor. (…) Ne-am uitat şi noi pe o grilă de salarizare acolo, întâmplător, domnul Vexler a descoperit, şi un cercetător de acolo are un salariu de 1.600 de lei în condiţiile în care alţi cercetători de acelaşi nivel de pregătire au un salariu de 4.000 lei. De aceea s-a făcut această mărire pentru ca şi cei de la Institutul „Elie Wiesel” să beneficieze de aceeaşi atenţie a statului şi, totodată, dacă, în urma măririi, se depăşeşte grila, rămânem în grilă”, a declarat Solomon.

Raportul Comisiei de muncă cu amendamentele la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și câștiguri care duc la lux și opulență
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni