Veste bună pentru mii de bugetari. Parlamentul a votat schimbările la legea salarizării. Cine va beneficia de CREŞTERI SALARIALE

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 175 voturi pentru, 83 împotrivă şi 14 abţineri, Ordonanţa de urgenţă 91/2017 care modifică Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Proiectul votat miercuri de către deputaţi prevede sporuri pentru mai multe categorii de bugetari.
Romania TV
07 mart. 2018, 10:34
Veste bună pentru mii de bugetari. Parlamentul a votat schimbările la legea salarizării. Cine va beneficia de CREŞTERI SALARIALE

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, OUG 91/2017 care majorează cu până la 15% salariile mai multor categorii profesionale, stabileşte plata orelor suplimentare ale poliţiştilor cu 75% din solda lor de bază, plafondându-le la 3% şi dublează salariile personalului Institutului Elie Wiesel. 

Actul normativ urmăreşte „eliminarea neclarităţilor şi disfuncţionalităţilor identificate de instituţiile/autorităţi publice în procesul aplicării etapizate a legii”, menţionează raportul Comisiei de muncă.

Potrivit amendamentelor adoptate, s-au mărit grilele de salarizare pe anumite domenii şi au fost stabilite majorări de salarii pentru directori din deconcentrate, personalul din Consiliul Concurenţei, angajaţi ai Oficiului pentru Prevenirea Spălării Banilor, ANI.

De asemenea, orele suplimentare efectuate de poliţişti vor fi plătite cu 75% din solda lor de bază, în condiţiile în care se încadrează într-o limită de 3%, au mai stabilit deputaţii. Jandarmii vor avea indemnizaţie de 10% pentru intervenţii, iar medicii, asistentele, şoferii de ambulanţe vor intra de la 1 martie pe grila de salarizare din 2022.

„Poliţiştii deja au salarii mai mari, dar vor avea nişte drepturi recunoscute în plus de lege tocmai că recunoaştem eforturile pe care le fac. Jandarmii, de exemplu, vor avea indemnizaţie de 10% pentru intervenţii, pentru că stau de dimineaţă în ploaie şi ascultă cum suflă unii în vuvuzele, fără să aibă o pornire viscerală”, a spus preşedintele comisiei, Adrian Solomon.

Potrivit acestuia, în Comisia de muncă s-au mărit grilele de salarizare pe anumite domenii.

„S-au mărit grilele pe anumite domenii astfel încât să nu mai iasă în urma măririi cu 25% de la 1 ianuarie din grilă şi să piardă la salariu. Am reglat acest lucru, câteva funcţii de director care erau foarte mari şi nu am putut să le mărim. Au fost măriri între 10 şi 15%”, a spus Adrian Solomon.

El a adăugat că nu vor mai fi manageri de spitale care vor avea salariu mai mic decât cel al directorului medical.

„Managerii de spitale vor fi fericiţi, pentru că nu vor mai putea spune dacă nu sunt medici, sunt economişti, jurişti, că vor avea salariul ca manager mai mic decât salariul directorului medical. Deci, am reglat lucrul acesta”, a explicat Solomon.

„Am scos din lege sintagma unităţi sanitare publice, astfel încât să se aplice măririle de la 1 martie pentru tot personalul medical, inclusiv asistentele şi medicii din şcoli, din centrele de expertiză, de la casele de pensii. Am rezolvat şi problema ambulanţierilor şi şoferilor de ambulanţă, pentru că medicul şi cu asistentul nu merg singuri pe maşina respectivă la intervenţie şi de multe ori şoferul participă activ la resuscitare, la căratul tărgilor. Intră pe grila din 2022 inclusiv şoferii, ambulanţierii, de la 1 martie. (…) Medicii, asistentele, ambulanţierii şi şoferii de ambulanţă vor intra de la 1 martie cu grila din 2022. Restul personalului, inclusiv din sănătate, va trebui să aplice etapizat legea, cum s-a hotărât”, a mai precizat preşedintele Comisiei de muncă.

„Pentru activitatea desfăşurată de nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare. Celelalte categorii de persoane cu handicap grav şi accentuat care vor beneficia de acest spor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, emisă până la data de 1 septembrie 2018”, prevede un amendament adoptat.

Cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, precum şi personalul din cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018.

Pentru personalul didactic şi nedidactic din instituţiile de învăţământ superior, consiliile de administraţie pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30% a salariului de bază deţinut, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.

Salariul de bază al managerului de spital cu peste 400 de paturi şi al managerului general va fi cel puţin egal cu salariul de bază al directorului medical majorat cu 10%.

Persoanele care ocupă funcţia de psiholog în unităţile sanitare, unităţile de asistenţă medico-socială şi unităţile de asistenţă socială şi care deţin specializarea psihologie clinică beneficiază de majorarea salariului de bază cu 10%

Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 12,5%.

În cazul misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice, de combatere a infracţionalităţii în zona de responsabilitate teritorială, membrii grupelor de intervenţie, precum şi cei care sunt desemnaţi să-şi desfăşoare activitatea în cadrul grupelor de intervenţie la unităţile unde funcţiile prevăzute în statele de organizare nu sunt încadrate, beneficiază de o indemnizaţie de 10% din solda de funcţie, au mai stabilit deputaţii.

Pentru personalul de specialitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi al Secretariatului General al Guvernului, care desfăşoară activităţi de reprezentare a interesului instituţiilor statului în relaţia cu terţii, se acordă o majorare de 15% a salariului de bază.

Funcţionarii publici din ministere, aparatul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Justiţiei, din deconcentrate, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

De asemenea, personalul de specialitate din cadrul Curţii de Conturi beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%, iar personalul Consiliului Concurenţei, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANI de o majorare a salariului de bază de 10%.

Munca suplimentară prestată începând cu 1 aprilie 2018, peste programul normal de lucru, de către personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, se plăteşte cu o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare şi trebuie să se încadreze în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie.

Începând cu drepturile salariale aferente lunii martie, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ se majorează cu 100%, au mai stabilit deputaţii.

SALARII MAJORATE PENTRU BUGETARI

– orele suplimentare vor fi plătite pentru administraţia penitenciarelor

– sporuri pentru administraţia publică centrală

– spor 15% pentru nevăzători de la 1 septembrie

– modificare coeficienţi pentru inspectorii şcolari, salarii mai mari

– director îngrijiri – coeficient majorat la 7,5%

– spor jandarmerie + trupe intervenţie – 10% din salariu

Sursa: OUG 91/2017

 

CE BUGETARI PRIMESC MAI MULŢI BANI

– grefieri + specialişti criminalişti + 10% din salariu

– directori deconcentrare – coeficient mai mare

– personal din consiliul concurenţei: + 10% salariu

– angajaţi oficiul pentru combaterea spălării banilor: + 10% salariu

Sursa: OUG 91/2017

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, iar legea urmează să fie trimisă la promulgare.

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Se deschide o nouă fabrică în România. Investiția de 140 de milioane de euro asigură multe locuri de muncă și salarii bune
Capital.ro
Traian Băsescu s-a cutremurat: Îl plângea că e pe moarte! Răsturnare totală de situaţie
Playtech.ro
CUTREMURĂTOR! Drama prin care a trecut Selina. Detalii șocante din trecutul iubitei lui Victor Slav
DailyBusiness
S-a eliminat din ordonanță! Acești români rămân cu BONUS de 50% din salariu
Adevarul
Vladimir Putin schimbă tactica pentru a îngenunchea Ucraina
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Despăgubiri după erorile din deciziile de recalculare. Termenul anunțat de Casa de Pensii
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Betty Salam și-a părăsit soțul după Asia Express 2024. Ce s-a întâmplat între cei doi la filmările show-ului de la Antena 1
Playsport.ro
ĂSTA e apartamentul INDECENT al lui Țiriac! E cât 10 terenuri de tenis și are pat cât o „garsonieră”, de 16 metri pătrați, tapițat cu piele de elefant
kanald.ro
Cum să îți reglezi geamurile termopan, pentru sezonul rece! Soluția care te va ajuta să plătești mai puțin la căldură
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a spus totul după 17 ani: Așa este!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Agenția de spionaj din China avertizează studenții să evite capcanele sentimentale ale agenților străini
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...