Alte simptome includ ritmul cardiac alert (batai rapide ale inimii), iritabilitatea, pierderea apetitului si o limba umflata si dureroasa. Un copil cu anemie feripriva s-ar putea totusi sa nu prezinte toate simptomele.
Ce este anemia feripriva si ce anume o cauzeaza?
Indiferent de tipul ei, anemia se instaleaza cand celulele rosii din sange nu transporta suficient oxigen catre tesuturile din corp. In cazul anemiei feriprive, vorbim de o deficienta de fier, care perturba producerea de hemoglobina, interferand in procesul de oxigenare a sangelui.
Astfel, organismul uman are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, pigmentul rosu purtator de oxigen din sange. Daca micutul tau nu primeste destul fier, va avea mai putine celule rosii de sange, iar cele pe care le va avea vor fi mai mici, prin urmare tesuturile vor primi mai putin oxigen decat au nevoie.
Copiii sunt vulnerabili la anemie in special in perioadele de crestere rapida, cand au nevoie de mai mult fier. Dar anemia provocata de carenta de fier nu apare peste noapte, ci este cauzata de o lipsa acuta, ce se dezvolta in timp. Deficienta de fier poate aparea din mai multe motive, care includ lipsa fierului din alimentatie, pierderi constante de sange (din tractul intestinal, de exemplu), precum si o absorbtie slaba a fierului in organism.