Foliculii sunt, de fapt, dopuri formate din celule moarte si sebum, care blocheaza oxidarea melaninei (substanta care determina culoarea pielii) si devin negre. Cauzele aparitiei punctelor negre sunt, asadar, stagnarea sebumului pe piele, precum si acumularea de bacterii, impuritati si celule moarte la nivelul tenului.
Punctele negre apar de obicei in zona T, adica pe frunte, nas si barbie, dar sunt si situatii in care se ivesc pe pometi.Daca te numeri printre persoanele care au neplacerea de a avea puncte negre, nu trebuie sa-ti faci programare la salonul de cosmetica. Exista cateva tratamente cosmetice simple pe care le poti face acasa si care te vor ajuta sa scapi de punctele negre pentru totdeauna.
1. Baie de aburi o data pe saptamana
Baile de aburi sunt excelente pentru ten, intrucat deschid porii si ii curata in profunzime de toate impuritatile, celulele moarte si sebumul. Dupa o baie de aburi de 15 minute, punctele negre vor fi mai usor de extras, porii se vor inchide, iar pielea va fi mai supla si mai catifelata.
2. Tratament cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este o solutie ieftina si foarte eficienta atat pentru tratarea acneei, cat si pentru indepartarea punctelor negre.
Ai nevoie de:
-1 lingura de bicarbonat
– cateva picaturi de apa.
Vei obtine o pasta groasa. Aplic-o in zonele cu puncte negre si dupa 10 minute clateste fata.
3. Tratament cu faina si miere
Iti poti face singura benzi pentru indepartarea punctelor negre.
Ai nevoie de:
– 1 lingura de faina
– 1 lingurita de apa calduta
– 1/2 lingurita miere
Amesteca ingredientele si mai adauga apa daca este nevoie. Acest amestec ar trebui sa fie lipicios. Ia un post-it patrat si taie-l in 3 fasii. Aplica „lipiciul” pe o parte a fasiei, apoi lipeste banda pentru indepartarea punctelor negre pe zona cu probleme.
Dupa 10 minute, „lipiciul” ar trebui sa fie uscat. Este momentul sa indepartezi banda si gata, adio puncte negre!
4. Masca din miere si scortisoara
Aceasta masca va exfolia delicat pielea, va indeparta orice urma de sebum si piele moarta care acopera porii si va contribui la regenerarea celulelor.
Ai nevoie de:
– 2 lingurite de miere
– 1/2 lingurita de scortisoara
Optional, poti adauga si 1/2 lingurita vitamina E uleioasa
Lasa masca sa actioneze 10 minute apoi curata fata cu apa calduta.
In afara acestor tratamente, retine ca pentru a scapa de puncte negre, este foarte important sa respecti rutina de ingrijire a pielii.
Respecta cei trei pasi:
1. Curata bine pielea, de preferat cu o lotiune care sa contina acid salicilic, care ajuta la tratarea si prevenirea punctelor negre. Aceasta trebuie sa aiba rol atat antibacterian, cat si antiinflamator.
2. Foloseste o lotiune tonica cu continut de totarol (de la arborele Totara, care este antimicrobian). Aceasta inchide porii si reface pH-ul natural al pielii.
3. Foloseste o crema hidratanta cat mai putin grasa, de preferat cu continut de acid hialuronic, care hidrateaza in profunzime.
Sursa: ele.ro