INUNDAŢII în 10 judeţe. Cele mai mari pagube se înregistrează în Teleorman – VIDEO UPDATE

Zeci de localităţi din zece judeţe au fost afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore, cele mai mari probleme fiind în judeţul Teleorman, potrivit Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Din cauza apei adunate pe carosabil, traficul este oprit sau restricţionat pe mai multe drumuri din judeţul Teleorman.
Iulian Tudor
09 mart. 2018, 08:25
INUNDAŢII în 10 judeţe. Cele mai mari pagube se înregistrează în Teleorman - VIDEO UPDATE

UPDATE: Prefectul judeţului Giurgiu, Nina Carmen Crişu, a anunţat vineri că a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă riverane râului Neajlov şi afluenţilor acestora, pentru că judeţul Giurgiu se află sub avertizare hidrologică cu cod portocaliu de creşteri ale cotelor râurilor.

„Având în vedere atenţionarea hidrologică de cod portocaliu pentru creşteri ale debitelor râurilor, precum şi faptul că la staţia hidrometrică Vadu Lat pe râul Neajlov şi la staţia hidrometrică Crovu pe râul Glavacioc nivelurile şi debitele se situează peste cotele de atenţie, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă riverane râurilor Neajlov şi afluenţilor acestora”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectură.

Potrivit sursei citate, unităţile administrativ-teritoriale afectate sunt comunele Crevedia Mare şi Bucşani. Pe raza comunei Crevedia Mare, ca urmare a revărsării râului Neajlov şi a topirii zăpezii, sunt afectate aproximativ 30 de hectare de teren agricol şi 40 de hectare de păşune, iar pe raza comunei Bucşani, un pod provizoriu peste râul Dâmbovnic, respectiv podul de peste DJ 412 C, este acoperit cu apă.

Totodată, o păşune de aproximativ cinci hectare de pe raza comunei Bucşani este afectată de revărsarea confluenţei râurilor Neajlov cu Dâmbovnic, se arată în comunicatul de presă.

De menţionat este faptul că, la momentul actual, „nicio locuinţă nu este afectată de topirea zăpezii sau creşterea debitelor râurilor şi nici nu există localităţi izolate”.

Pe raza localităţilor menţionate se face monitorizarea permanentă a modului de evoluţie a cotelor râurilor, în scopul intervenţiei în timp oportun dacă situaţia o va impune.

De asemenea, se acţionează cu două motopompe de mare capacitate în localitatea Novaci, oraşul Mihăileşti şi în localitatea Călugăreni, în scopul reducerii riscului de inundare a gospodăriilor amplasate în zone posibil a fi afectate, ţinând cont de situaţia operativă din anii anteriori.

Staţia hidrometrică din localitatea Vadu Lat a înregistrat vineri un nivel de 290 de centimetri al râului Neajlov, cu 30 de centimetri peste cota de pericol, iar staţia hidrometrică de la Crovu, de pe râul Glavacioc, a înregistrat un nivel de 215 centimetri, cu 15 centimetri peste cota de atenţie şi 35 de centimetri sub cota de inundaţie.

 

Conform IGSU, s-au produs inundaţii în 33 de localităţi din zece judeţe – Giurgiu, Gorj, Teleorman, Dolj, Harghita, Călăraşi, Dâmboviţa, Olt, Arad şi Vâlcea -, fiind afectate 31 de case, 209 curţi, 95 de anexe gospodăreşti, 689 fântâni, un pod, 31 podeţe, 714 de hectare de teren arabil, 388 de hectare teren păşune şi 563,5 hectare de pădure.

În judeţul Teleorman, cea mai gravă situaţie este în continuare la Drăgăneşti Vlaşca, unde cinci persoane au fost evacuate. De asemenea, 15 case din judeţ au fost avariate din cauza inundaţiilor.

Din cauza apei adunate pe carosabil, două drumuri naţionale, şapte drumuri judeţene şi şase drumuri comunale au fost restricţionate traficului rutier, iar pompierii militari intervin la faţa locului.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Teleorman, pe DN6 între localităţile Ghimpaţi (judeţul Giurgiu) şi Drăgăneşti-Vlaşca (judeţul Teleorman), traficul rutier se desfăşoară cu restricţie pentru autovehiculele cu masa maximă total admisă mai mică de 3,5 tone, din cauza acumulării de apă pe partea carosabilă, pe raza localităţii Drăgăneşti-Vlaşca, la intersecţia cu DJ503.

Circulaţia autoturismelor a fost deviată pe DN61 Ghimpaţi – Milcovăţu – DJ612 Mereni – Videle – DJ503 Videle – Târnava – DC18 Comoara – ieşirea din Drăgăneşti Vlaşca pe DN6, spre Alexandria.

De asemenea, două drumuri judeţene – DJ 412 C şi DJ 503 A, precum şi drumul comunal DC 191 Angheleşti – Vadu Lat sunt închise temporar circulaţiei ca urmare a revărsării apelor unor râuri şi topirii zăpezii, a informat, vineri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Giurgiu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CJSU Giurgiu, DJ 412 C, în zona localităţii Goleasca, a fost închis temporar circulaţiei din cauza revărsării râului Dâmbovnic şi a topirii zăpezii, cu alternativă de ocolire pe DJ 601 Mârşa – Roata de Jos – Crevedia. Totodată, DJ 503 A – între Răsuceni şi Răsucenii de Sus este închis temporar circulaţiei ca urmare a revărsării râului Câlniştea şi a topirii zăpezii, drumul fiind acoperit de ape pe o lungime de 75 de metri, iar DC 191 Angheleşti – Vadu Lat este închis temporar circulaţiei ca urmare a revărsării râului Dâmbovnic şi a topirii zăpezii, cu alternativă de rută ocolitoare pe DJ 412C – Obedeni – Bucşani – Vadu Lat.

De asemenea, pe DN 54 între localitatile Deveselu si Vladila din jud. Olt, pe o lungime 300 m si cu o inaltime de 3 cm, carosabilul este acoperit pe toata suprafata cu apa provenita din topirea zapezii. Zona este semnalizata corespunzator.

Pe DN 64, la iesire din localitatea Caracal din jud. Olt din cauza topirii zapezii s-a acumulat apa pe carosabil pe o lungime de 30 m, latime de 1.5 m si inaltime de 1-3 cm. Zona este semnalizata corespunzator. La fata locului se afla echipa de interventie de la drumuri.

 

IGSU precizează că se înregistrează situaţii de urgenţă în 23 de localităţi din 7 judeţe – Giurgiu, Teleorman, Dolj, Călăraşi, Dâmboviţa, Olt şi Arad, iar pompierii militari intervin pentru evacuarea apei din gospodării, pentru decolmatarea fântânilor şi supraînălţarea îndiguirilor de protecţie.

Cele mai semnificative efective rămân în Teleorman, în comuna Dragăneşti Vlaşca, dar şi în alte localităţi, unde se acţionează cu motopompe.

COD PORTOCALIU şi cod galben de inundaţii până la ora 18.00. Care sunt judeţele afectate

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'