Cum se ajunge la insuficienţă pancreatică

Alterarea funcțiilor pancreasului duce la apariția insuficienței pancreatice. Nu există tratament curativ în acest caz, terapiile având ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanei afectate.
Alina Costache
12 mart. 2018, 10:09
Cum se ajunge la insuficienţă pancreatică

Insuficiența pancreatică reprezintă diminuarea funcțiilor exocrine și/sau endocrine ale pancreasului. Se poate ajunge la o astfel de stare după o pancreatită cronică pusă pe seama excesului de alcool pe durate îndelungate. De asemenea, o altă cauză poate fi fibroza chistică (mucoviscidoza), o boală genetică manifestată printr-o îngroșare a secrețiilor mucoase ale organismului, care formează chisturi și afectează diferite organe, în special plămânii și pancreasul.

•    Insuficiența pancreatică endocrină este deficitul de secreție a hormonilor produși de pancreas (insulină, glucagon).
•    Insuficiența pancreatică exocrină reprezintă secreția insuficientă de enzime necesare pentru digestia normală. Poate fi cazată și de intervențiile chirurgicale de la nivelul stomacului, pancreasului sau intestinelor.        

Știai că…
…pe termen lung, insuficiența pancreatică exocrină poate favoriza apariția afecțiunilor cardiace și a osteoporozei?

Sfatul specialistului

Dr. Alexandru Popescu, medic specialist gastrointerologie, MedLife Titan Hospital

Insuficiența pancreatică (IP) este caracterizată printr-un deficit de enzime digestive pancreatice, cel mai sever fiind afectată digestia grăsimilor. Mangementul IP implică restricții igieno-alimentare și administrarea cronică de enzime digestive pancreatice. Restricțiile igieno-alimentare se referă la reducerea aportului alimentar de grăsimi și oprirea/evitarea fumatului și a consumului de alcool. De asemenea, mai poate fi necesara si administrarea unui supliment de vitamine liposolubile (A,D, E, K). Enzimele pancreatice se găsesc sub numeroase denumiri, combinații și concentrații.

Alegerea medicamentului trebuie să țină cont de 2 aspecte: 1) să conțină toate cele 3 tipuri de enzime digestive – lipaza, proteaza, amilaza; 2) capsulele sau comprimatele să fie gastrorezistente, pentru ca enzimele să nu fie distruse de aciditatea gastrică. Dozele se stabilesc în funcție de cantitatea de lipază (enzima care digeră grăsimile). Doza la fiecare masă este inițial de 500 unități lipază x greutatea corporală (40.000 unități la un pacient de 80 kg). Dozele optime pentru fiecare pacient se obțin prin creșteri treptate, la câteva zile, în funcție de simptome și de prezența de grăsimi în scaun la proba de digestie. Doza zilnică totală nu trebuie să depășească 10.000 unități x greutatea corporală (800.000 unități pentru un pacient de 80 kg). În cazul în care se schimbă medicamentul, creșterea dozelor trebuie reluată de la început.

Insulina, hormonul vital

Hormon produs de pancreas, insulina ajută celulele să preia glucoza din sânge, transformând-o pentru producerea energiei necesare organismului.

În jur de 5% din masa pancreasului este formată din celulele endocrine, fiind grupate în insulele Langerhans (numite astfel după numele celui care le-a descoperit).

Insulina joacă un rol vital în organism, acționând asupra metabolismului glucidelor. Fără acest hormon, corpul nu poate converti alimentele consumate în energie. Aproape toate celulele organismului conțin receptori insulinici, care ajută la asimilarea ei. Acest hormon este secretat în cantități mari după masă, când glicemia crește. Orice dezechilibru insulinic afectează procesele metabolice.

·       La o persoană cu diabet zaharat de tip 1, apare o reacție anormală a organismului îndreptată împotriva propriilor celule secretoare de insulină, urmată de distrugerea acestora până aproape de dispariție. Este cunoscut și ca diabet insulinodependent, pentru că persoanele afectate de această boală trebuie să primească tratament cu insulină pentru a supraviețui.   

·       În diabetul zaharat de tip 2, există o secreție insuficientă de insulină, precum și un deficit în utilizarea acesteia (insulinorezistență).

Info

Insulina este singurul hormon cu acțiune hipoglicemiantă din organism.

Pancreasul artificial, speranță pentru diabetici

Cercetările privind crearea pancreasului artificial sunt în stadii avansate și un astfel de dispozitiv ar putea fi disponibil în curând pe piață. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1, pancreasul artificial este soluția care îi va scăpa de injecțiile cu insulină. Acest dispozitiv este capabil să monitorizeze nivelul de glucoză din sânge și să elibereze insulină.

Află care sunt semnele unui pancreas inflamat AICI

Spynews
Anamaria Prodan spune de ce și-a cerut foștii parteneri în căsătorie. Ce sfaturi le-a oferit sexy impresara femeilor
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Planta exotică pe care o poți cultiva în ghiveci. E bogată în vitamine, calciu, fier și are un puternic efect energizant
Capital.ro
Demisia anului în televiziune! O celebră prezentatoare părăsește pupitrul știrilor: Merg mai departe
Playtech.ro
Cât de bine arată Stana Izbașa la 55 de ani. Cântăreața le dă clasă multor tinere de 20 de ani
DailyBusiness
Marcel Ciolacu vorbește despre planul fiscal. Fără taxe noi, dar surprizele sunt pe drum!
Adevarul
Febra și metoda „șosetelor umede”. Ce spun specialiștii despre remediul natural la modă pe tot globul
Spynews
Încă o țară din Europa va implementa taxă pentru turiști. Ce sumă va trebui scoasă din buzunar pentru vacanță
Spynews
Anunț ANM de ultim moment! Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Evz.ro
Noi reguli de intrare în Marea Britanie. Taxă pentru cetățenii europeni
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături de doamna Mădă și de soțul ei, după despărțirea de amantă
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
Informație pentru românii care stau la bloc. E interzis! Trebuie să verifice caloriferele
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Cetățean străin reținut pentru înșelăciune și falsificare de documente în București
MediaFlux
Mircea LUCESCU a ajuns la SPITAL! Imagini SURPRINSE în centrul Capitalei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...