150 de persoane şi 38 de companii se află pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene, din cauza anexării ilegale a regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia şi a implicării în conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.
„O evaluare a situaţiei nu a justificat modificarea regimului de sancţiuni”, se arată în comunicatul publicat luni de Consiliul UE.
Printre măsurile UE aflate în vigoare până la 15 septembrie ca răspuns la criza din Ucraina se află: îngheţări ale activelor, interdicţii de călătorie, sancţiuni vizând anumite sectoare ale economiei ruse, măsuri restrictive limitate la teritoriul Crimeei şi al Sevastopolului.
Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident. Potrivit ONU, peste 6.500 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictului armat.
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că nu renunţă la iniţiativa de a recupera Crimeea, considerată „o parte integrantă a Ucrainei”, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că nu va permite „niciodată” reintegrarea regiunii Crimeea de către Ucraina.
Rusia mai este acuzată şi de implicare în conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, care a izbucnit în 2014 şi care s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează.