Partenerul acestuia, Philippe Venet, un fost designer haute couture, a confirmat tragica veste pentru agenția de știri AFP.
„Domnul De Givenchy s-a stins în somn, sâmbătă”, a scris creatorul Philippe Venet, partenerul său, într-un comunicat.
Odată cu el dispare unul dintre ultimii martori ai vârstei de aur a modei haute couture franceze, care a strălucit încă de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi întruchiparea unui stil de viaţa privilegiat şi rafinat.
Hubert de Givenchy s-a născut în 1927, într-o familie protestantă de viţă nobilă franceză, care nu a dorit să crească un designer de modă. Tatăl său a murit pe când avea 2 ani şi a crescut admirându-şi mama, o femeie frumoasă şi elegantă, sofisticată, căreia i-a moştenit alura naturală şi fizicul de star hollywoodian. Bunicul său a colecţionat ţesături şi costume din lumea întreagă care l-au fascinat pe copil. Trebuia să ia note bune la şcoală pentru a avea dreptul să admire aceste comori, scrie Le Monde.
În adolescenţă, Hubert de Givenchy a descoperit opera impresionantă a creatorului spaniol Cristobal Balenciaga şi a decis să urmeze o carieră în domeniu. Chiar a fugit la Paris în speranţa de a se întâlni cu idolul său şi de a-i arăta desenele sale.
La 17 ani, în 1945, în ciuda reticenţelor familiei se instalează la Paris pentru a urma cursurile Şcolii de arte frumoase şi ca să-şi găsească de lucru la casele de modă care se deschideau în capitala eliberată. Dotat, elegant, cultivat şi bine crescut, Hubert de Givenchy s-a integrat repede în acest mediu al epocii.
Casa de modă i-a adus un omagiu fondatorului său printr-un comunicat, salutând „personalitatea de necontestat în lumea modei haute couture franceze, simbol al eleganţei pariziene timp de o jumătate de secol (…) Opera sa rămâne relevantă astăzi ca şi la început”.
Prima sa colecţie a fost prezentată pe 3 februarie 1952 într-un hotel particular în care şi-a creat colecţiile până în 1959, an în care se mută pe bulevardul George V.
În ceea ce priveşte întâlnirea dintre Hubert de Givenchy şi Audrey Hepburn, aceasta a fost o neînţelegere. O prietenă comună l-a anunţat pe Hubert de Givenchy că domnişoara Hepburn doreşte să-l întâlnească. Pentru că tânăra Audrey era puţin cunoscută în Franţa, creatorul a crezut că cererea a venit din partea actriţei Catherine Hepburn, al cărei admirator era. Însă Audrey Hepburn a venit să-l roage să-i realizeze costumele pentru viitorul film, „Sabrina”, de Billy Wilder. În timpul pregătirilor noii sale colecţii, Hubert de Givenchy a refuzat.
Însă datorită farmecului tinerei actriţe, designerul s-a lăsat convins în timpul unei cine. Va fi începutul unei prietenii şi a unei colaborări profesionale care vor stabili stilul Audrey Hepburn, actriţă care a fost îmbrăcată şi pe ecran şi în viaţa personală de Hubert de Givenchy. Givenchy i-a realizat ţinutele pentru filmele „Sabrina” în 1954, „Funny Face” en 1957, „Mic dejun la Tiffany” en 1961, „Şarada” în 1963 ou „Cum să furi un milion” în 1966.