Toader a susţinut că, după întâlniri pe care le-a avut cu reprezentanţi ai grefierilor, el este pentru preluarea acestora în cadrul instituţiei pe care o conduce, din punct de vedere administrativ.
„Avem aproape 7.000 de magistraţi, avem 700 de grefieri, ceea ce nu e foarte mult, e 1 la 10. Ei furnizează un serviciu extrem de important pentru activitatea de înfăptuire a justiţiei. Fără grefieri nu se poate desfăşura o şedinţă de judecată. Activitatea lor este extrem de importantă”, a declarat Tudorel Toader, potrivit News.ro.
El a arătat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii grefierilor şi este în favoarea ideii ca aceştia să fie preluaţi în subordinea Ministerului Justiţiei.
„Am avut multe întâlniri şi cred că ne-am înţeles. Mie mi-a plăcut şi îmi place dorinţa exprimată de dânşii, şi verbal, şi în scris prin care solicită ca grefierii să fie preluaţi de către Ministerul Justiţiei într-o direcţie special constituită sau să îi integrăm într-o direcţie dintre cele existente. Nu înseamnă că este modificat profilul socio-profesional, nu înseamnă că ei nu rămân acolo să desfăşoare activitatea la instanţe, la parchete, unde sunt. Dar, din punct de vedere administrativ, am această solicitare scrisă de a constitui o direcţie să îi luăm la MJ administrativ, ca să aibă probabil mai multă grijă de ei şi în rezolvarea problemelor. Mă bucură, pentru că prin asta pe de o parte exprimă nevoia de a avea grijă de statutul lor şi în acelaşi timp şi încrederea că Ministerul Justiţiei poate să facă acest lucru”, a declarat ministrul.
Tudorel Toader a mai spus că se va consulta cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru găsirea unei formule: „Mă voi consulta cu CSM. Ei spun acum că nu sunt nici ai CSM, nici ai MJ. Ne vom consulta cu CSM şi din acest punct de vedere administrativ vom găsi o formulă, iar eu sunt pentru preluarea la MJ”.
Referindu-se la problema salarizării grefierilor, Toader a spus că aceştia ordonatorii de credite sunt judecătoriile, tribunalele şi curţile de apel unde sunt angajaţi grefierii şi că el a transmis acestor instituţii grilele de salarizare primite de la Ministerul Muncii, iar acestea sunt cele care trebuie să facă încadrarea şi salarizarea corectă.
„Am vorbit cu reprezentanţii, preşedinţii de curţi de apel, de tribunale de n ori, în baza noii legi. Grefierii unde sunt angajaţi? La judecătorii, tribunale, curţi de apel, Înaltă Curte, parchetele corespunzătoare. Ei sunt angajaţi acolo. Ordonator de credite pentru grefieri sunt ordonatori secundari preşedinţii de curţi de apel, ordonatorii terţiari dacă funcţionează la tribunale sau la judecătorii. Cine îl angajează? Tribunalul, curtea de apel. Cine îi stabileşte grila de salarizare? Ordonatorul lui de credite (…) Am vorbit, am trimis în scris la ordonatorii secundari şi terţiari să îi încadreze. Unii au solicitat recomandări, formulă de calcul. Ne-am adresat în scris Mininsterului Muncii. De la Ministerul Muncii am primit exact grila de calcul de încadrare de salarizare. Am transmis sub semnătura mea la preşedinţii de curţi de apel şi de tribunale. Eu, ca ministru al Justiţiei, sunt ordonator de credite pe justiţie, dar nu fac eu angajarea grefierului de la judecătoria sau tribunalul sau curtea de apel de nu ştiu unde. Noi am pus la dispoziţie sumele de bani, dânşii trebuie să facă încadrarea şi salarizarea corectă. Le-am dat scris de la MJ, le-am dat scris şi de la Ministerul Muncii”, a continuat ministrul Justiţiei.
Referitor la statutul grefierilor, Toader a precizat că a eliminat condiţia de vârstă care era impusă pentru acordarea pensiei speciale.
„A treia problemă, şi nu am făcut o ierarhie, care îi preocupă pe bună dreptate este cea referitoare la statutul lor. El a suferit de-al lungul timpului mai multe modificări, unele în bine, altele în mai puţin bine şi fiecare vrea un statut cât mai bun. Dau un exemplu. Grefierii au pensie specială pe care o primesc la 25 de ani vechime în profesie. Cu trei patru ani în urmă s-a modificat statutul şi s-a prevăzut astfel: aveţi pensie specială 80% la 25 de ani de muncă şi s-a adăugat condiţia să aveţi vârsta de 60 de ani. (…) Ceea ce aproape nu mai e speciala, pentru că nu îi mai dai pensia pentru ce şi cât a lucrat. Îi dai pensia şi uitându-te în buletin ce vârstă are. Doleanţa lor pe care le-am rezolvat-o este de eliminare a acestei limite de vârstă. Adică dacă au 25 de ani să iasă la pensie indiferent de vârsta pe care o au. Mie mi s-a părut firesc aşa ceva – ori ai pensie specială, ori o pensie mixtă – pleci de la special, dar o modifici cu foarte multe elemente nespecifice pensiei speciale”, a mai spus Toader.
Ministrul Justiţiei a menţionat că statutul grefierilor este aprope finalizat şi că probabil va intra în această săptămână în circuitul de avizare.
„Statutul lor este aproape gata, probabil săptămâna asta îi dăm drumul în circuitul de avizare, respectând propunerile pe care le-au formulat prin sindicatele cu care ne-am întâlnit, propunerile pe care le-am primit de la Şcoala Naţională de Grefieri, de la Consiliul Superior al Magistraturii. În opinia mea a ieşit un statut consolidat şi un statut în acord cu aşteptările lor”, a afirmat Toader.
Grefierii ameninţă cu proteste, reclamând că salariile nu au fost uniformizate, fiind a doua lună în care acestea sunt caclculate greşti şi cer implicarea ministrului Justiţiei. De asemenea, ei solicită o salarizare adecvată şi unitară, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, plata orelor suplimentare, suplimentarea personalului şi un nou statut al profesiei.
Grefierii se declară dispuşi să apeleze la mişcări de protest, „inclusiv prin întreruperea temporară şi chiar totală a activităţii”.