Ce arată valorile anormale ale sideremiei

Fierul este un mineral important pentru hemoglobină, proteina care transportă oxigenul, și esențial pentru producerea de energie, menținerea tonusului muscular și funcționarea optimă a organelor. Analiza care determină concentrația fierului în sânge se numește sideremie.
Alina Costache
14 mart. 2018, 08:53
Ce arată valorile anormale ale sideremiei

În organismul uman se găsesc foarte mulți compuși esențiali care conțin fier. Pentru că forma sa ionizată este toxică, fierul este întotdeauna înglobat în gruparea hem a unor hemoproteine (hemoglobina, mioglobina, citocromi) sau legat de o proteină (transferina, feritina, hemosiderina). Cea mai mare parte a fierului din organism – aproximativ 70% – este conţinută în hemoglobină, în interiorul eritrocitelor, iar cantităţi mai mici se găsesc în mioglobina din fibrele musculare şi în enzimele respiratorii ale tuturor celulelor. Restul de 30% se leagă de alte proteine – transferina din plasmă sau feritina din măduva osoasă, sau este depozitat în țesuturile organismului.

Când eritrocitele mor, fierul din acestea este eliberat si transportat de tranferină în măduva osoasă, dar și în organe, precum splina și ficatul. În măduva osoasă, fierul este depozitat și folosit pentru crearea de noi eritrocite.

Necesarul de fier diferă

Cantitatea totală de fier din organism diferă în funcție de vârstă și sex. Nou-născuții la termen au ~75 mg Fe/kgc, obținut în principal de la mamă, în trimestrul al treilea de sarcină. În timpul creșterii, depozitele de fier scad. După adolescență, se reduce și nevoia de fier. În timp ce bărbații prezintă o creștere graduală a depozitelor de fier pe parcursul vieții (au un minimum de 50mg Fe/kgc), la femei se constată o pierdere continuă a acestui mineral, până la menopauză (au ~35mg Fe/kgc). După menopauză, femeile acumulează fier, într-un mod constant, până când ajung la un nivel asemănător celui al bărbaților.

Cea mai mare parte a fierului din organism se găsește în compușii hem, în special în hemoglobină și mioglobină. O cantitate foarte mică (~0.1%) circulă în plasma, sub formă de Fe3+ legată de o proteină de transport – transferina.
Sideremia reprezintă nivelul seric al fierului legat de transferină și definește concentrația procentuală de fier din plasmă. Această analiză se efectuează pentru măsurarea cantității de fier din sânge, în scopul de a verifica în ce măsură acesta este metabolizat în organism.

Care sunt valorile normale

Sideremia prezintă anumite oscilații. Astfel, valori mai ridicate se înregistrează dimineața, valori mai scăzute după-amiaza și foarte reduse noaptea.

Valorile normale pentru femei: între 90 – 130 la 100 ml de plasmă și pentru bărbați între 100 – 160 la 100 ml de plasmă.
Valori crescute ale sideremiei pot indica: o hepatită acută virală, hemocromatoze, anemii hemolitice, leucemie acută, deficiență de vitamin B6, talasemie.

Valori scăzute ale sideremiei pot indica: o carență de fier, după anumite operații, anemie feriprivă, hipotiroidism, nefroză, pierderi cronice de fier, infarct miocardic.

Află ce analize medicale trebuie să faci anual AICI

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care au o iarnă de vis. Intră în bani din 2025 și nimic nu le mai oprește
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Nu treci sigur de Inspecția Tehnică. Anunț pentru cei cu mașini mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu năut. Ingredientele folosite de călugării de la Muntele Athos
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni