„Dacă ne uităm pe statistici, o să vedem că şi consumul de săpun în România este scăzut, nu mai discutăm de consumul de antiseptice, acesta fiind un indicator care monitorizează modul în care personalul medical şi pacienţii îşi spală mâinile sau le dezinfectează după caz”, a precizat Rafila, în cadrul evenimentului „Romanian Hand Hygiene Day 2018”.
În opinia sa, în şcoli ar trebui introdusă obligatoriu educaţia pentru sănătate, acest lucru reducând foarte mult patologiile infecţioase.
„Ceea ce trebuie să avem în vedere este ca, mai întâi, să reuşim, prin educaţia generală, introducerea obligatorie a educaţiei pentru sănătate în şcoli, cred că va reduce foarte mult dintre patologii, mai ales, pe cele din zona infecţioasă. Dacă vom învăţa copiii să se spele pe mâini, o să reuşim să îi învăţăm şi pe părinţii lor să se spele pe mâini şi lucrul acesta ţine şi de un anumit nivel de dezvoltare socială a unui popor. (…) În ceea ce priveşte modul în care se comportă personalul medical, cred că este imperios necesar ca aceia care conduc unităţile medicale să aibă grijă ca aceste lucruri să se respecte”, a afirmat microbiologul.
El subliniază că nu are importanţă dacă managerul din spital este medic sau are o altă specialitate, însă el trebuie să introducă, în cadrul unităţii sanitare, un sistem prin care să oblige întregul personal medical să respecte paşii procedurali legaţi de spălarea mâinilor pentru că în acest fel se poate limita transmiterea infecţiilor.
„Nu putem să eliminăm infecţiile din spitale, dar putem să le reducem, mai ales pe cele grave, cu germeni multirezistenţi. Fiecare unitate medicală trebuie să facă traininguri periodice legate de instruirea personalului, trebuie să existe un responsabil care să se ocupe de această educaţie continuă, să verifice dacă în toate spaţiile din spital, inclusiv în saloanele pacienţilor, există la dispoziţie apă şi săpun sau substanţe antiseptice pentru mâini şi cred că lucrul acesta revine direct managerului”, a arătat Rafila.
Potrivit acestuia, infecţiile nu pot fi eliminate din spitale, însă numărul lor poate fi limitat. „Dacă nu raportăm infecţiile înseamnă că nu cunoaştem fenomenul real şi ne păcălim singuri. Lucrul acesta trebuie acceptat de toată lumea. Aceste infecţii există, nu pot fi eliminate din spitale, important este ca numărul lor să fie limitat şi să nu fie infecţii grave, produse de bacterii multirezistente”, a mai spus preşedintele SRM.