ZIUA PI. Descoperirea incredibilă făcută de un matematician francez despre numărul PI

ZIUA PI. Un om de ştiinţă francez pretinde că a calculat 2,7 trilioane de zecimale din numărul iraţional Pi (π), un nou record cu atât mai impresionant cu cât nu a realizat calculul cu ajutorul computerului, informează The Indian Times. ZIUA PI. Google celebrează ZIUA PI cu un Google Doodle special. 
Alina Costache
14 mart. 2018, 11:25
ZIUA PI. Descoperirea incredibilă făcută de un matematician francez despre numărul PI

ZIUA PI. Record doborât

ZIUA PI. Fabrice Bellard a doborât recordul anterior de 2,6 miliarde de zecimale calculate din Pi, stabilit de un computer, după 131 de zile de calcule şi verificări.

ZIUA PI. Pi (π )este un număr iraţional, adică valoarea sa nu poate fi exprimată exact sub formă de fracţie m/n, cu „m” şi „n” întregi. De aceea, reprezentarea sa zecimală nu se termină şi, dacă fiecărei zecimale i s-ar acorda o secundă pentru pronunţie, ar fi necesari 85.000 de ani pentru a termina de citit.

ZIUA PI. Pentru a-l calcula pe Pi, Bellard a dezvoltat propriul său algoritm, despre care susţine că este de 20 de ori mai eficient decât calculatoarele anterioare.

ZIUA PI. Pasiune de la 14 ani

ZIUA PI. „Mi-am cumpărat prima carte despre Pi când aveam 14 ani şi de atunci am tot urmărit recordurile de zecimale identificate de computer”, a spus Bellard.

ZIUA PI. „Nu sunt interesat în special de zecimalele lui Pi. Este mai mult un joc amuzant, un fel de a testa o metodă de calcul”, a adăugat el.

ZIUA PI. entativele de a stabili valoarea exactă a lui Pi, constanta matematică ce exprimă raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian, datează încă din Antichitate.

ZIUA PI. Un chinez avea precedentul record

ZIUA PI. Utimul record de memorare a lui Pi înregistrat de Guinness Book este de 67,890 digitale şi a fost stabilit de Lu Chao, un tânăr din China.

 

ZIUA PI. Tu ştii ce sărbătoreşte Google pe 14 martie? Ce reprezintă de fapt ZIUA PI

ZIUA PI. Numărul este şi transcendent, ceea ce înseamnă, printre altele, că nu există un şir finit de operaţii algebrice cu numere întregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al căror rezultat să fie egal cu valoarea lui. De-a lungul istoriei matematicii, s-au depus eforturi semnificative de a determina Pi cu mai multă precizie şi de a-i înţelege natura. Fascinaţia acestui număr a intrat şi în cultura non-matematică.

sursa: Mediafax

Ziua Mondială a Numărului Pi, o iniţiativă apărută în Statele Unite pentru a promova matematica în rândul copiilor, s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil „Crăciun al tocilarilor”, cum e numită de The Guardian. Google sărbătorește ZIUA PI cu un Google Doodle special. Este sărbătorită în lumea întreagă de copii şi de adulţi, prin concursuri inedite, dar şi prin degustări de plăcinte, cuvântul „pie”, plâcintă în limba engleză, având o pronunţie similară cu cea a numărului Pi.

ZIUA PI Care este valoarea lui PI

Numărul pi este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc, într-un spaţiu euclidian, iar simbolul boldsymbol{pi} a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones, în 1706, şi derivă din abrevierea cuvântului „perimetru”.

Valoarea lui Pi este egală aproximativ cu 3,14159, în notaţia zecimală obişnuită, constanta fiind una dintre cele mai importante din matematică şi fizică şi numeroase formule din matematică, inginerie sau alte ştiinţe implică folosirea lui.

Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului – circumferinţa şi diametrul – produc un număr iraţional, care după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.

Încercările matematicienilor

De-a lungul timpului, matematicienii au încercat să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi şi de  la Arhimede, care a descoperit primele două zecimale, în secolul III-lea î.e.n, Pi are în prezent 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseşte pe internet pseudonimul Houkouonchi.

Metaforă a matematicii

Pi a devenit un veritabil simbol cultural, o metaforă pentru misterele matematicii, care a inspirat propriul său gen literar, în pilish lungimea cuvintelor dintr-o propoziţie este determinată de zecimalele lui Pi, a fost celebrată şi în muzică,  într-un film regizat de Darren Aronofsky sau de un parfum al Casei Givenchy.

Constanta Pi este şi sursă de inspiraţie pentru competiţii, în cadrul care participanţii trebuie să recite din memorie cât mai multe zecimale ale numărului şi s-au stabilit şi recorduri. Japonezul Akira Haraguchi, în vârstă de 69 de ani, a devenit o legendă între maeştrii memorării, după ce a recitatr în public 111.700 de zecimale ale celebtrului numări Pi, în 16 ore şi 30 de minute. 


DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Blackout în România? Cel mai negru scenariu pentru țara noastră: Catastrofale
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul II înapoi? Decizia la care nu s-ar fi așteptat Călin Georgescu: Judecat abuziv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Mihai Leu în stare critică la terapie intensivă. Fostul campion la box si pilotaj adus cu elicopterul la București
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster