Copil cu ADHD, umilit de educatoare în clasa pregătitoare. Femeia a fost amendată cu 1.000 de lei de CNCD

O învăţătoare de la o şcoală din Bucureşti a fost amendată cu 1.000 de lei de CNCD pentru discriminarea unui copil cu ADHD, informează Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).
Romania TV
14 mart. 2018, 12:04

Un băiat de 7 ani a fost victima comportamentului "abuziv şi discriminator" al propriei învăţătoare în clasa pregătitoare din Şcoala generală nr. 92 din Bucureşti.

"În ciuda existenţei unui certificat de orientare şcolară către învăţământul de masă şi a eforturilor depuse de părinţi pentru a facilita incluziunea copilului lor, doamna învăţătoare a refuzat accesul profesorului de sprijin la clasă, l-a umilit în mod sistematic pe Cristian, l-a exclus de la activităţile extracurriculare şi l-a ameninţat şi trimis acasă în repetate rânduri. Mai mult, acelaşi cadru didactic a înţeles să susţină coalizarea celorlalţi părinţi împotriva lui Cristian, care au semnat petiţii de excludere a acestuia din clasă şi au făcut grevă prin absentarea de la ore", se arată în comunicatul CEDCD, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, părinţii copilului cu ADHD au fost nevoiţi să îl transfere la o altă şcoală, parcurgând astfel o distanţă foarte mare pentru ca băiatul să poată beneficia de educaţie.

"Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat fapta de discriminare şi a sancţionat învăţătoarea cu o amendă de 1.000 lei, deoarece a aplicat 'un tratament injust, degradant şi umilitor' faţă de Cristian şi a solicitat Şcolii generale nr. 92 din Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru a evita situaţii discriminatorii de marginalizare/ discriminare faţă de copiii cu cerinţe educaţionale speciale", precizează comunicatul de presă.

Mădălina Turza, preşedintele CEDCD, a declarat că părinţii şi profesorii trebuie să înţeleagă pe cale amiabilă sau prin coerciţie că locul copiilor cu dizabilităţi este în şcolile de masă, alături de toţi ceilalţi copii.

"Copiii cu dizabilităţi au dreptul, conform legii, să înveţe în şcolile de masă. Situaţia lui Cristian este, din păcate, radiografia unui scenariu devenit clasic în România faţă de copiii cu dizabilităţi care accesează învăţământul de masă: refuzul profesorului de a accepta elevul cu CES şi coalizarea părinţilor de copii tipici împotriva acestuia. Această nouă victorie la CNCD a organizaţiei noastre nu face decât să reflecte eroarea majoră pe care o fac aceşti profesori şi părinţii intoleranţi, eroare care se pedepseşte conform legii", a adăugat Turza, conform comunicatului.

Un băiat de 7 ani a fost victima comportamentului „abuziv şi discriminator” al propriei învăţătoare în clasa pregătitoare din Şcoala generală nr. 92 din Bucureşti.

„În ciuda existenţei unui certificat de orientare şcolară către învăţământul de masă şi a eforturilor depuse de părinţi pentru a facilita incluziunea copilului lor, doamna învăţătoare a refuzat accesul profesorului de sprijin la clasă, l-a umilit în mod sistematic pe Cristian, l-a exclus de la activităţile extracurriculare şi l-a ameninţat şi trimis acasă în repetate rânduri. Mai mult, acelaşi cadru didactic a înţeles să susţină coalizarea celorlalţi părinţi împotriva lui Cristian, care au semnat petiţii de excludere a acestuia din clasă şi au făcut grevă prin absentarea de la ore”, se arată în comunicatul CEDCD, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, părinţii copilului cu ADHD au fost nevoiţi să îl transfere la o altă şcoală, parcurgând astfel o distanţă foarte mare pentru ca băiatul să poată beneficia de educaţie.

„Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat fapta de discriminare şi a sancţionat învăţătoarea cu o amendă de 1.000 lei, deoarece a aplicat ‘un tratament injust, degradant şi umilitor’ faţă de Cristian şi a solicitat Şcolii generale nr. 92 din Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru a evita situaţii discriminatorii de marginalizare/ discriminare faţă de copiii cu cerinţe educaţionale speciale”, precizează comunicatul de presă.

Mădălina Turza, preşedintele CEDCD, a declarat că părinţii şi profesorii trebuie să înţeleagă pe cale amiabilă sau prin coerciţie că locul copiilor cu dizabilităţi este în şcolile de masă, alături de toţi ceilalţi copii.

„Copiii cu dizabilităţi au dreptul, conform legii, să înveţe în şcolile de masă. Situaţia lui Cristian este, din păcate, radiografia unui scenariu devenit clasic în România faţă de copiii cu dizabilităţi care accesează învăţământul de masă: refuzul profesorului de a accepta elevul cu CES şi coalizarea părinţilor de copii tipici împotriva acestuia. Această nouă victorie la CNCD a organizaţiei noastre nu face decât să reflecte eroarea majoră pe care o fac aceşti profesori şi părinţii intoleranţi, eroare care se pedepseşte conform legii”, a adăugat Turza, conform comunicatului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu SGR în zonele rurale. Decizia se aplică în toată țara și oamenii care stau la curte vor beneficia din plin
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI