„Ancheta dispune de probe irefutabile potrivit cărora Nadia Savcenko, o deputată ucraineană, a planificat personal (…) şi a dat instrucţiuni în vederea organizării unui atentat terorist aici, în acest hemiciclu”, a declarat în faţa parlamentarilor procurorul general Iuri Luţenko. Acest plan prevedea „distrugerea cu ajutorul unor grenade” a lojei Guvernului în Parlament şi pe cea a conducătorilor şi „doborârea cupolei hemiciclului cu (tiruri) de mortier”, a precizat Luţenko, adăugând că Savcenko prevedea „să-i termine pe supravieţuitori cu mitraliera”.
El a depus apoi în Parlament o cerere de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Savcenko. Deputaţii au adoptat imediat prin vot excluderea deputatei din Comisia pentru Securitate Naţională şi Apărare din cadrul Parlamentului, însă nu s-au pronunţat asupra imunităţii acesteia.
Savcenko nu a comentat în mod direct acuzaţiile parchetului, dar a acuzat „puterea ucraineană” de comiterea unor „crime împotriva poporului”, evocând riscul unei lovituri de stat. „Ştiu că sunt mulţi militari care mă aud şi care sunt de acord cu ideea că o lovitură de stat militară în Ucraina este foarte aşteptată şi, poate, foarte dreaptă”, a lansat ea după un interogatoriu la serviciile secrete SBU la Kiev.
Citeşte şi Parlamentarii ucraineni cer anchetă pentru suspiciuni de trădare împotriva Nadiei Savcenko
Anchetatorii ucraineni apreciază că Savcenko acţiona în complicitate cu Volodimir Ruban, care a negociat numeroase schimburi de prizonieri între Kiev şi separatişti proruşi din estul Ucrainei, înainte să fie arestat şi acuzat că a vrut să-l asasineze pe preşedintele Petro Porolenko. Ruban a fost arestat pe 9 martie, în apropiere de linia frontului, cu un arsenal care conţinea, între altele, obuze şi lansatoare de grenade ascunse în maşină, care erau menite lansării unui atac vizând toţi reprezentanţii statului, cu scopul de a ”provoca haos” şi a ”ajuta Rusia să lanseze o ofensivă la scară mare”, potrivit justiţiei ucrainene.
Nadia Savcenko, în vârstă de 36 de ani, o fostă membră a grupului parlamentar al fostului premier Iulia Timoşenko, din care a fost exclusă, se află printre personalităţile politice ucrainene cele mai controversate.
Ea a fost condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia, din cauză că a furnizat, potrivit unor acuzaţii pe care le respinge, armatei ucrainene poziţia a doi jurnalişti de la televiziunea publică rusă, ucişi într-un tir de mortier în iunie 2014, în războiul din estul Ucrainei. Eliberată în 2016 în schimbul a doi ruşi încarceraţi în Ucraina, ea a fost primită ca o eroină la Kiev. Ea a apărat după aceea poziţii controversate, acuzând Kievul de conflictul armat cu separatiştii proruşi în estul ţării sau întâlnindu-se cu lideri separatişti în vederea unor negocieri vizând eliberarea unor prizonieri ucraineni.
Conflictul armat din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 10.000 de morţi în patru ani.