”Progresul României în lupta împotriva corupţiei a fost recunoscut pe plan internaţional, dar el trebuie să continue. Reducerea corupţiei va duce la creşterea veniturilor obţinute de Guvern, la o cheltuire mai eficientă a banilor şi la creşterea competitivităţii. Independenţa justiţiei şi aplicarea legii trebuie privite ca o piatră de temelie în lupta împotriva corupţiei şi în formarea unei guvernări bazate pe legi”, se arată în raportul FMI, citat de News.ro.
În plus, oficialii FMI atrag atenţia că reducerea corupţiei este esenţială în creşterea eficienţei statului şi în susţinerea procesului de convergenţă la standardul de viaţă al Uniunii Europene (UE).
”Politicile predictibile pe termen mediu facilitează reformele structurale, investiţiile şi creşterea economică. Acestea merg mână în mână cu o guvernare bazată pe legi, continuarea luptei împotriva corupţiei şi construirea unui sistem financiar mai rezistent”, se arată în raportul FMI.
Şeful misiunii FMI în România, sud-coreeanul Jaewoo Lee, a avertizat vineri că măsurile de moderare fiscală şi de înăsprire a politicii monetare ar reprezenta cea mai bună combinaţie pentru România în viitor, în condiţiile în care avansul economic puternic de anul trecut riscă să devină tot mai fragil, creşterea deficitelor şi investiţiile reduse vor reduce spaţiul de manevră, iar ritmul economiei va încetini de la 7% anul trecut până la 5% în acest an.