„Cred că pericolul numărul unu acum pentru Republica Moldova este tot ce fac unioniştii. Şi nu întâmplător sute de oameni mi se adresează . Un mesaj către colegii noştri din România care susţin astfel de iniţiative (n.a. – mişcarea unionistă): Eu vreau ca ei să conştientizeze că prin susţinerea unor astfel de acţiuni există riscul major ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor să fie românii. Eu acum nu glumesc. Prin ceea ce fac ei… De ce se vâră peste noi? La noi peste 70% sunt împotrivă (n.a. – Unirii) şi o să apară o ură asupra tot ce este românesc„, a spus Dodon într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
În opinia liderului de la Chişinău, Bucureştiul ar susţine „tacit” unionismul, ceea ce ar putea face ca relaţiile dintre Republica Moldova şi România să ajungă precum cele dintre Ucraina şi Rusia. Mai mult, el crede că în Parlamentul României s-ar duce o „politică agresivă” pro-unionistă.
Igor Dodon consideră că acest subiect ţine de securitatea naţională şi ar trebui discutat la cel mai înalt nivel. „Situaţia s-a pierdut de sub control şi consecinţele pot fi foarte grave. Unioniştii sunt mai răi decât separatiştii. Separatiştii încearcă să divizeze o parte din ţară, iar unioniştii vor să o divizeze cu totul„, a declarat preşedintele moldovean.
Peste 100 de localităţi din Republica Moldova au semnat declaraţia simbolică de unire cu România. În acelaşi timp, alte peste o sută de localităţi au semnat declaraţii pro-statalitate şi anti-unire.
La 12 martie, Igor Dodon a publicat pe contul de Facebook câteva fotografii cu panouri publicitare din oraşul Chişinău care afişează sloganul „Unionismul trece, patria rămâne. Moldova are viitor!”, sub semnătura lui Dodon. Administraţia prezidenţială de la Chişinău a precizat că panourile făcute la comanda lui Igor Dodon vor fi amplasate la nivel naţional.
În urma unei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate din Republica Moldova, Igor Dodon a anunţat că se va adresa Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Consiliului Europei pentru a afla care este poziţia acestor instituţii faţă de „acţiunile de lichidare a statalităţii Republicii Moldova întreprinse de România”.