Cele două contracte de finanţare au fost semnate marţi, la Braşov, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Veştea, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.
Proiectele „Modernizare, dotare şi eficientizare energetică a corpului S+P+7+M şi corp extindere (de legătură) existent între corpul nou şi corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Dr. I.A. Sbârcea’ Braşov” şi „Reparaţii capitale, modernizare şi eficientizare energetică a Unităţii de Asistenţă medico-socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” au o valoare totală cumulată de peste 35 milioane de lei. Potrivit sursei citate, peste 24,5 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.
Potrivit preşedintelui CJ Braşov, în cadrul Unităţii Medico-Sociale de Pneumoftiziologie din Sânpetru sunt internaţi în prezent 90 de pacienţi, majoritatea cazuri sociale, diagnosticaţi cu boli pulmonare şi pneumologice. Lucrările de reparaţii şi consolidare, de recompartimentare, modernizarea şi eficientizarea energetică a corpului de clădire C1 din cadrul incintei unităţii de la Sânpetru vor determina scăderea cheltuielilor legate de încălzire, concomitent cu creşterea confortului termic în instituţie, ceea ce înseamnă, implicit, alinierea la standardele europene în asigurarea calităţii serviciilor de tip medico-social, a declarat Veştea, citat în comunicat.
El a menţionat că Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov oferă servicii pentru mai mult de 80% din totalul populaţiei judeţului care are nevoie de această specializare.
„Spitalul Clinic ‘Dr. Sbârcea’ este în proprietatea Judeţului Braşov, dar, în lipsa fondurilor proprii, administraţia locală a apelat la finanţare prin Programul Operaţional Regional şi în perioada 2007-2013. Proiectul actual vine în completarea proiectului prin care Ambulatoriul de specialitate din cadrul Maternităţii a fost dotat şi modernizat în 2014”, a declarat, potrivit comunicatului, preşedintele CJ Braşov.
La Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov vor fi realizate lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, de reabilitare termică a sistemului de încălzire, dar şi lucrările ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice şi pompe de căldură. De asemenea, vor fi reparate sau înlocuite sistemele de climatizare, vor fi modernizate instalaţiile de iluminat şi vor fi derulate lucrări de management energetic integrat pentru clădiri.
Durata de derulare a investiţiilor se va întinde până la finalul lunii ianuarie 2020, fiind necesare fonduri nerambursabile de circa 17,85 milioane de lei, adică aproximativ 4 milioane de euro.
Cererea de finanţare pentru proiectul „Reparaţii capitale, modernizare şi eficientizare energetică a Unităţii de Asistenţă medico-socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” prevede un termen până la sfârşitul lunii septembrie 2020 pentru realizarea lucrărilor de reparaţii şi consolidare, de recompartimentare, modernizare şi eficientizare energetică a corpului de clădire C1. Lucrările vor fi realizate în etape, astfel încât activitatea pacienţilor şi a personalului să fie afectată cât mai puţin. Pentru aceste investiţii sunt necesare fonduri nerambursabile de circa 6,2 milioane lei, echivalentul a peste 1,37 milioane euro.
„Apelul de finanţare a proiectelor de îmbunătăţire a eficienţei energetice din Regiunea Centru a fost deschis în urmă cu un an şi au fost depuse de către autorităţile publice locale un număr de 87 proiecte spre finanţare, a căror valoare totală este de aproape 660 milioane lei. Spre comparaţie, alocarea financiară regională este de doar 186,6 milioane lei şi, chiar în condiţiile în care au fost respinse 23 de cereri de finanţare, cele rămase în selecţie solicită aproape dublul sumei disponibile. (…) La nivelul întregii regiuni, pe acest apel de proiecte, mai avem încă 11 cereri de finanţare în faza precontractuală”, a menţionat directorul general al ADR Centru.