„Volumul de muncă este exagerat de mare. Suntem 550 de consilieri de probaţiune la un număr de 90.000 de persoane condamnate. Mai mult decât atât, preşedintele ţării a promulgat săptămâna trecută o nouă lege, care ne pune în slujba condamnaţilor, în sensul de a le întocmi rapoarte cu recomandări pe piaţa muncii. Îi aducem aminte preşedintelui că meseria de consilier de probaţiune nu are legătură cu cea de expert pe piaţa muncii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Crina Mocanu, preşedintele Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciul de Probaţiune.
„Nu am ieşit pe vremea asta să protestăm de bine. Vrem condiţii de muncă mai bune, să ni se dea drepturile salariale pe care le merităm. Trebuie neapărat sa crească numărul de consilieri de probaţiune”, a spus Ionel Orga, consilier la Serviciul de probaţiune din Arad.
„Protestăm, în primul rând, pentru salarii, pentru că de la 1 ianuarie ne-au scăzut salariile faţă de luna decembrie 2017 şi ne-au distrus cu legea asta unică de salarizare. În al doilea rând, suntem foarte puţini consilieri şi am ajuns să supraveghem câte 150 de condamnaţi fiecare, în condiţiile în care Uniunea Europeană recomandă 20 de condamnaţi de consilier”, spune Simona Gheorghiu, serviciul probaţiune Dâmboviţa.
„Este cel de-al treilea an consecutiv în care consilierii de probaţiune aleg să marcheze momentul bilanţului pe anul anterior protestând în stradă faţă de disciminările salariale, condiţiile de muncă necorespunzătoare, personalul insuficient şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile de către Ministerul Justiţiei şi Direcţia Naţională de Probaţiune”, au transmis consilierii printr-un comunicat de presă.