„Au fost multe audieri astăzi, cea mai importantă, după părerea mea, a fost a domnului Iosif, care a fost preşedintele Comisiei Chiuariu (comisia care s-a ocupat de arhivele SIPA în mandatul de ministru al Justiţiei al lui Tudor Chiuariu – n.r.). Probabil ştiţi, a fost între timp şi desecretizat ‘Raportul Chiuariu’, domnul Iosif a confirmat şi a dat şi detalii suplimentare. Primul lucru foarte grav este că nu au identificate procese-verbale semnate de membrii celorlalte comisii care au lucrat înaintea domnului Iosif. Cu alte cuvinte, noi nu ştim când a intrat, de exemplu, domnul Dănileţ (judecătorul Cristi Dănileţ – n.r.), cât a stat, ce a făcut şi aşa mai departe, conform ‘Raportului Chiuariu’. De asemenea, o informaţie foarte importantă este cea legată de rescrierea hard disk-ului. Comisia condusă de Marius Iosif nu a identificat niciun ordin al ministrului Justiţiei Monica Macovei, prin care se cerea acest lucru, rescrierea hard disk-urilor, pe de altă parte se face afirmaţie în acest raport că există un registru de distrugere şi cred că e foarte important să reuşim să găsim acest registru de distrugere, pentru că acolo e trecut foarte clar cine, când a decis şi ce informaţii să fie şterse de pe hard disk-urile respective din arhiva SIPA. A confirmat că exista, de fapt am văzut şi eu, cu ochii mei, acel xerox celebru şi a confirmat faptul că s-au fotocopiat documente din arhiva SIPA”, a precizat Pleşoianu, la Parlament, la finalul şedinţei Comisiei de anchetă privind desfiinţarea arhivei SIPA.
El a adăugat că Marius Iosif a mai dat o informaţie foarte importantă şi anume că la sediul Ministerului Justiţiei mai există o mini-arhivă SIPA şi DGPA, iar membrii comisiei desemnate de Monica Macovei au sustras de acolo documente şi i le-au dat ei. Pleşoianu a susţinut că nu s-a confirmat în niciun fel reîntoarcerea acestor documente în arhivă.
„Doamna Ingrid Mocanu (fost director în Ministerul Justiţiei – n.r.) ne-a confirmat, cu precizarea că nu a avut acces direct la documente, nu a intrat în arhiva SIPA, că nu a făcut parte din nicio comisie, ne-a confirmat din spusele unor oameni din comisiile anterioare SIPA tot ceea ce am spus mai devreme şi este trecut în raportul oficial. Ne-a mai relatat un eveniment interesant, de pe vremea când lucra la Ministerul Justiţiei, în momentul în care avizase negativ un act normativ şi s-au prezentat mai multe persoane care i-au transmis că e bine să fie totuşi avizat pozitiv, pentru că aşa spun băieţii din servicii care ştiu mai bine ce e bine pentru ţară. Mi se pare foarte importantă informaţia”, a precizat Pleşoianu.
Comisia SIPA i-a audiat miercuri pe Marius Iosif, Ingrid Mocanu, Florian Ungur şi Claudiu Secaşiu.