„Avem un sistem penitenciar învechit în mare măsură, cu unele unităţi construite încă din secolul al XVIII-lea, din păcate mai identificăm uneori izolat în rândul nostru şi mentalităţi specifice poate aceluiaşi secol”, a spus Dobrică.
El a declarat că, în 2017, activitatea în sistemul penitenciar românesc s-a desfăşurat sub presiunea generată de câteva probleme sistemice – şi anume infrastructura inadecvată şi deficitul major de personal.
„Problema supraaglomerării carcerale, a condiţiilor de cazare necorespunzătoare, a lipsei de personal pregătit şi echipat corespunzător, a miilor de ore de muncă suplimentară înregistrate la nivelul unităţilor penitenciare – au generat permanent probleme, dar totodată s-au constituit în tot atâtea provocări”, a susţinut Dobrică.
În ceea ce priveşte deficitul de personal, el s-a declarat convins că, în perioada imediat următoare, vor fi reluate concursurile de încadrare.
Şeful ANP a menţionat că se cheltuie în jur de 700 – 800 de euro pe lună cu un deţinut.
„În cadrul Mecanismului Financiar Norvegian pregătim trei noi proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 38 de milioane de euro, prin care vom realiza patru pavilioane noi de detenţie, cu o capacitate totală de 1.400 de locuri, în penitenciarele Botoşani, Baia Mare, Vaslui şi Târgu Mureş”, a spus Dobrică.
El a afirmat, la bilanţ, că a crescut numărul de cazuri de agresiune fizică ori verbală comise de deţinuţi asupra angajaţilor ANP. „Asemenea conduite au cunoscut o creştere îngrijorătoare la 95 de cazuri în 2017, faţă de 71 la nivelul anului 2016”, a spus directorul general al ANP.
Marian Dobrică a semnalat şi deficitul de medici cu care se confruntă sistemul penitenciar.
„Ne confruntăm cu un deficit major de medici, statele de funcţii arătând un procent de încadrare de aproximativ 50%. Atragerea medicilor în mediul penitenciar se face extrem de greu. (…) Se impune ca, în perioada imediat următoare, să regândim o nouă formulă de organizare a asistenţei medicale. Astfel, o posibilă soluţie poate consta în trecerea cabinetelor medicale din unităţile penitenciare în subordinea nemijlocită a spitalelor penitenciar, implicit personalul medical din unităţile teritoriale se va regăsi în schema de personal a spitalelor penitenciar. Îi asigur pe medici şi pe asistenţii medicali că această soluţie nu va impacta negativ situaţiei lor socio-profesionale ori financiare”, a precizat Dobrică.
Tot în context, şeful ANP a arătat că în ultimii ani sistemul penitenciar s-a confruntat cu plecări masive de personal. „În ultimii doi ani, 25% din personalul sistemului a ales să părăsească instituţia. (…) În prezent, din punct de vedere numeric, am reuşit să acoperim golurile create, fiind încă în continuare departe de necesităţile reale de personal. Avem peste 3.000 de posturi vacante, precum şi un deficit important de experienţă profesională, iată tot atâtea motive pentru care ne dorim un institut de perfecţionare a personalului de penitenciare şi premisele sunt favorabile. Terenul îl avem, iar finanţarea a intrat în procedura de contractare. Trebuie să continuăm încadrarea posturilor vacante”, a mai spus Marian Dobrică.