Polonia acuză Comisia Europeană de standarde duble privind regulile democratice

Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a acuzat miercuri Comisia Europeană că foloseşte standarde duble prin modul diferit în care tratează statele membre, reacţie survenită după ce Bruxelles-ul a respins argumentele prin care executivul de la Varşovia îşi susţine reformele în justiţie.
Romania TV
21 mart. 2018, 19:22
Polonia acuză Comisia Europeană de standarde duble privind regulile democratice

”Nimic nu face mai mult rău ideii de integrare europeană decât actuala inegalitate a statelor ei membre în faţa legii, folosirea standardelor duble şi abdicarea Comisiei Europene de la rolul ei de gardian obiectiv al tratatelor pentru a se transforma într-un instrument aflat în mâinile unor state”, a declarat ministrul Jacek Czaputowicz într-un discurs susţinut în parlamentul de la Varşovia.

El a acuzat de asemenea instituţiile europene că ignoră preocupările alegătorilor din statele membre ale UE şi că astfel sunt alimentate sentimentele eurosceptice în rândul populaţiei. ”Deficitul de democraţie în Uniunea Europeană nu este o figură de stil, este o realitate cu consecinţe politice profunde”, a estimat şeful diplomaţiei poloneze, potrivit Agerpres

”Valul în creştere al opoziţiei faţă de integrarea pe continentul european nu este cauza slăbirii democraţiei în UE, ci un rezultat al ei”, a menţionat în continuare Jacek Czaputowicz, insistând că Polonia doreşte o ”Uniune Europeană puternică”.

Dar, pe de altă parte, el a exprimat temerile ţării sale că o integrare europeană sporită riscă să diminueze rolul SUA în apărarea Europei.

Discursul său survine în contextul adâncirii divergenţelor dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema situaţiei statului de drept în Polonia. După o serie de reforme în sistemul judiciar, Comisia Europeană a activat pe 20 decembrie 2017 Articolul 7 din Tratatul UE şi a dat atunci Poloniei un termen de trei luni să răspundă preocupărilor legate de situaţia statului de drept, executivul comunitar considerând aceste reforme o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive deţinute de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS). În replică, guvernul de la Varşovia a acuzat oficialii europeni de partizanat politic în favoarea actualei opoziţii poloneze.

Răspunsul formal al Poloniei a venit pe 8 martie într-o ”carte albă” de aproape o sută de pagini, în care guvernul de la Varşovia susţine că reformele ce fac obiectul criticilor sunt necesare pentru eficientizarea sistemului judiciar, nereformat de la căderea comunismului, şi că în elaborarea lor s-a avut în vedere ca magistraţii ”să se bucure de garanţii foarte puternice” de independenţă, insistând asupra faptului că respectivele reforme îşi regăsesc un corespondent inclusiv în sistemele judiciare ale unor state vest-europene.

Comisia Europeană nu a fost mulţumită de acest răspuns, dar Polonia şi-a menţinut poziţia şi în reacţiile date până la expirarea acelui termen de trei luni, dând de înţeles că nu doreşte să schimbe nimic în deciziile deja luate.

În perioada următoare, executivul comunitar ar putea cere statelor membre ale UE să ”constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept în Polonia. Pentru acest pas va fi nevoie de votul a 22 din cele 27 de state (fără Polonia). Eventuale sancţiuni, precum suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE, nu vor putea interveni decât într-o fază ulterioară a procedurii şi cu condiţia unui vot unanim al celor 27, Ungaria anunţând deja că se va opune.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Cum alegi cel mai dulce pepene. Trucul dezvăluit de un specialist
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia consideră prezența navelor NATO în Marea Neagră drept o amenințare
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'