Schimbările sunt prevăzute de o ordonanță de urgență aprobată recent de Executiv și care mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial pentru a se aplica. În esență, documentul prevede simplificarea mecanismului de declarare, stabilire și plată a taxelor pentru veniturile obținute de persoanele fizice din dividende, chirii sau ca PFA, printre altele. Totodată, șapte declarații fiscale vor fi comasate pentru a crea o declarație unică pentru persoanele fizice.
Pentru anul 2018, declarația unică va fi depusă până pe 15 iulie, iar din 2019 se va trece la un termen unic de declarare și plată a impozitului și contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice (15 martie). Din prevederile ordonanței reiese indirect că în anul 2018 nu se vor face plăți pentru anul 2018 decât dacă persoanele fizice vor dori să facă acest lucru în mod expres, în special pentru a se bucura de unele reduceri.
Cu alte cuvinte, persoanele fizice își vor putea plăti taxele aferente veniturilor din 2018 până pe 15 martie 2019, scrie avocatnet.ro.
„Impozitul și contribuțiile sociale pentru veniturile obținute în anul 2018 trebuie plătite până la data de 15 martie 2019. Pentru plata anticipată până la 15 decembrie 2018 se acordă o bonificație de 5% din suma datorată. O bonificație suplimentară de 5% din suma datorată se va acorda persoanelor care vor depune declarația unică pentru 2018 (cu termen 15 iulie 2018) prin mijloace de transmitere la distanță. Anul 2018 va fi singurul an în care declarația unică se va putea depune și pe suport hârtie, urmând ca din anul 2019 declarația unică să se depună exclusiv prin mijloace de transmitere la distanță”, ne-a spus Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax Bucharest.
Chiar dacă unele persoane fizice deja au apucat să depună formularele 220 și 600, tax managerul Schoenherr Tax Bucharest sfătuiește persoanele fizice să depună și viitoarea declarație unică: „Recomandăm depunerea declarației unice de către toate persoanele vizate până pe 15 iulie 2018”.
Modificările la regimul veniturilor independente nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, ordonanța adoptată recent de Guvern trebuie publicată în Monitorul Oficial.