48 dintre persoanele expulzate sunt diplomaţi de la Ambasada Rusiei, iar 12 sunt ruşi care lucrează la Organizaţia Naţiunilor Unite.
Ţările membre UE au convenit vineri să adopte noi măsuri punitive împotriva Rusiei după atacul neurotoxic în urma căruia fostul spion rus Sergei Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost grav răniţi, fiind în continuare în stare critică.
Raj Shah, purtător de cuvânt al Casei Albe, a anunţat anterior că Statele Unite sunt condamnă „revoltătoare acţiune” a Rusiei şi studiază modul în care să răspundă la atacul neurotoxic, însă a refuzat să ofere mai multe detalii.
Guvernul de la Londra susţine că Moscova se află în spatele atacului neurotoxic care l-a vizat în orăşelul britanic Salisbury pe Serghei Skripal, un fost agent secret rus, şi pe fiica acestuia, Iulia.
Pe lângă expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi şi sistarea contactelor la nivel înalt, un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat că Londra analizează şi posibilitatea luării de alte măsuri.
Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia şi Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury şi, în replică, a dispus expulzare a 23 de diplomaţi britanici. Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat acuzaţiile drept „lipsite de sens”.
Administraţia de la Moscova a atenţionat Marea Britanie, transmiţându-i recomandarea de a nu ameninţa o „putere nucleară” precum Rusia.
Germania, SUA şi Polonia au anunţat luni că expulzează diplomaţi ruşi, în cadrul unei acţiuni coordonate ale ţărilor occidentale ca răspuns la otrăvirea cu agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia pe teritoriul Marii Britanii, otrăvire în spatele căreia s-ar afla, potrivit Occidentului, Federaţia Rusă, informează AFP şi dpa.
Administraţia americană a anunţat că expulzează 60 de ‘spioni’ ruşi: 48 ‘agenţi de informaţii cunoscuţi’ de la consulatul Rusiei în Seattle (nord-vestul SUA) şi alţi 12 de la Misiunea rusă la ONU. Aceştia au termen de şapte zile pentru a părăsi teritoriul SUA.
‘SUA sunt gata să coopereze pentru a construi o mai bună relaţie cu Rusia, însă aceasta nu se poate întâmpla dacă guvernul rus nu-şi schimbă atitudinea’, subliniază un comunicat de presă al Casei Albe.
De asemenea, 14 ţări membre ale UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Printre acestea se numără Germania, Polonia, Lituania sau Italia.