„Am discutat aceste chestiuni care au fost dezbătute la Consiliul European şi unde se doreşte la nivelul UE să fie o poziţie echilibrată şi coerentă din partea tuturor ţărilor membre. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este foarte important, dar şi mai important este să dăm un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie, mai ales în contextul discuţiilor despre Brexit”, a afirmat şeful diplomaţiei române, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu omologul lituanian Linas Linkevicius.
Meleşcanu a subliniat că ţara noastră susţine colaborarea pe teme de apărare cu Marea Britanie şi după Brexit.
„După plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dacă aceasta va fi decizia finală, noi ne dorim să avem o relaţie cât mai strânsă pe probleme de securitate şi apărare între Marea Britanie şi Uniunea Europeană”, a spus el.
Totodată, ministrul român de Externe a spus că luni, în jurul orei 16,00 (ora României), la Bruxelles, „va fi adoptată o decizie care va fi comunicată presei”.
„A arăta solidaritatea noastră este un semnal foarte clar că dorim o evoluţie în acest sens. Autorităţile române evaluează în prezent care ar fi posibilităţile de reacţie a României. Dorim să ne exprimăm solidaritatea şi în termenul prevăzut”, a spus Meleşcanu.
În aceeaşi notă, ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, a afirmat că acest caz este o „provocare pentru toată comunitatea internaţională”, care necesită „măsuri coordonate dar şi naţionale”.
„Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, arme chimice militare au fost folosite pe teritoriul Uniunii Europene împotriva civililor şi aceasta merită întreaga noastră atenţie. Acestea sunt metode de neacceptat în general şi în special în acest caz şi trebuie să reacţionăm adecvat”, a punctat oficialul lituanian.
La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică. Rusia a respins toate acuzaţiile.
În prezent, fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, se află în stare critică, dar stabilă, a anunţat Cara Charles-Barks, directorul executiv al fundaţiei Salisbury NHS.
În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.