Aproximativ 15 protestari, care au fost prezenţi în mitingul anti-PSD din ziua Congresului social-democrat, au mers, luni, la Judecătoria Sectorului 1 din Capitală, unde au contestat amenzile primite. Printre aceştia s-a aflat şi Ioan Duia, bărbatul cu deficienţe de auz şi de vorbire care a fost amendat cu suma de 2.000 de lei.
„Deocamdată depunem 36 de contestaţii, dar, după spusele purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, domnul Enache, sunt în jur de 50. Probabil că trebuie să mai apară, sau cei care stau în provincie şi care au primit amendă n-au ajuns în zonă. Amenzile au fost între 500 şi 3000 de lei”, spune Sandu Matei, potrivit Mediafax.
Protestatarii acuză faptul că la Congresul PSD au fost mobilizaţi prea mulţi jandarmi pentru respectivul.
„A fost acea adunare, acel Congres, şi să aduni toată Jandarmeria Română pentru un Congres al unui partid, atunci avem o mare problemă”, a declarat şi Mihai Rădună, protestatar Rezistenţa TV.
„Congresul PSD este o acţiune administrativă a partidului şi nu este o manifestaţie publică. A fost o acţiune care s-a desfăşurat în interiorul Sălii Palatului, deci noi nu am participat la o contramanifestaţie, ci ne-am arătat nemulţumirea faţă de partidul de guvernământ”, susţine şi Mihai Dide, protestatarul care în urmp cu câteva luni s-a urcat într-un copac în faţa sediului central al PSD.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, săptămâna trecută, referitor la bucureşteanul surdo-mut, în al cărui proces verbal jandarmul a notat, la descriererea faptei, că bărbatul a scandat lozinci anti-PSD, că se fac verificări, însă este vorba despre o eroare de redactare.
„Din câte ştiu, acolo este o eroare de redactare a procesului verbal. Aşa cum a anunţat inspectorul general al Jandarmeriei Române, a dispus nişte verificări. Sunt convinsă că aceste verificări se vor face foarte repede şi despre rezultatul acestor verificări vă vom informa”, a declarat Carmen Dan.
„În legătură cu informaţia apărută în spaţiul public, cu privire la sancţionarea unei persoane, Jandarmeria Capitalei face următoarele precizări: Persoana la care se face referire a participat, alături de mai multe persoane, în data de 10 martie a.c. la o contramanifestaţie şi a fost sancţionată pentru acest fapt, lucru precizat în procesul-verbal la rubrica „încadrarea faptei” (art. 26 lit. g. din Lg. 60/1991), faptă prevăzută de legea adunărilor publice cu sancţiune între 500 şi 5000 de lei. Asupra temeiniciei şi legalităţii aspectelor menţionate de agentul constatator în descrierea faptei din procesul-verbal încheiat se poate pronunţa doar o instanţă de judecată, în cazul în care procesul-verbal va fi contestat de către respectiva persoană”, a precizat atunci Jandarmeria Română, într-un comunicat de presă.