MATERIAL REALIZAT ÎN CADRUL „BUCUREȘTI – CENTENAR” – PROGRAM CULTURAL DERULAT DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI PRIN ADMINISTRAȚIA MONUMENTELOR ȘI PATRIMONIULUI TURISTIC.
Inedită şi pitorescă, Bisericuţa Bucur Ciobanu’ răsare în mijlocul Capitalei precum o întâmplare. Legenda o fixează drept piatră de temelie a Bucureştilor. „Se spune că oraşul îşi trage numele de la un oarecare cioban sau, după cum spun alţii, haiduc vestit, care se chema Bucur. Acesta îşi păştea oile în acea câmpie de pe marginea râului Dâmboviţa şi poate că pe acolo îşi făcea şi haiduciile lui. În urmă, a clădit o biserică şi a început să construiască şi câteva case pentru el şi pentru alţii.”… spune o cronică veche. Ea ar fi fost zidită din cărămidă de Mircea cel Bătrân după o aprigă bătălie cu turcii, pe locul vechiului lăcaş din lemn, ridicat de ciobanul Bucur.
Alţii susţin că a fost ridicată de Alexandru Vodă „Ciobanu’”, pe locul cimitirului Mânăstirii Radu Vodă, aflată în vecinătate. Dărâmată, incendiată de turci, închisă mult timp, şi ameninţată de regimul ateu, biserica Bucur nu s-a lăsat înghiţită de istoria neliniştită şi oferă în continuare frumoasa ei legendă unui Bucureşti aflat veşnic în căutarea identităţii.