Deficit bugetar de 0,59% din PIB în primele două luni. Veniturile au crescut cu 21,3% şi cheltuielile cu 38,5%

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,59% din PIB în primele două luni din 2018, în contextul în care veniturile la buget au fost cu 21,3% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile cu 38,5%, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.
Alina Costache
26 mart. 2018, 16:24
Deficit bugetar de 0,59% din PIB în primele două luni. Veniturile au crescut cu 21,3% şi cheltuielile cu 38,5%

În perioada ianuarie-februarie 2017, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, au fost, în primele două luni din 2018 de 42,3 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB, fiind cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent.

„Se înregistrează creşteri semnificative comparativ cu anul precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+28,3%) şi din veniturile nefiscale (+23,7%)”, menţionează MFP.

Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% faţă de primele două luni ale anului 2017, iar încasările din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi cu 22,9%.

În ceea ce priveşte veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, s-a înregistrat o creştere de 7,8%.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 3,2 miliarde lei.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 47,8 miliarde lei, cu 38,5% mai mari faţă de primele două luni ale anului precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 18,8% comparativ cu de aceeaşi perioadă a anului precedent, avansul fiind determinat de majorările salariale acordate în anul 2017, dar şi de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost cu 21,3% peste cele din primele două luni din 2017. Creşteri semnificative s-au înregistrat atât la bugetele locale, cât şi la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi la bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii bugetare.

Subvenţiile acordate în primele două luni din 2018 au fost în creştere cu 136,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost determinată, în principal, de plăţile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi de subvenţiile acordate pentru susţinerea transportului feroviar public de călători şi a transportului cu metroul.

Dobânzile s-au menţinut ca procent în produsul intern brut la acelaşi nivel ca în perioada ianuarie-februarie 2017, respectiv 0,2% din PIB.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 12,6%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei, majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mari faţă de primele două luni ale anului trecut, creşterile provenind în special din domeniul apărării, precum şi de la bugetele locale.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE! România e obligată. A intrat în vigoare de la 1 August
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Schimbarea permisului de conducere. Declarația care îi poate băga la închisoare pe șoferi
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
S-a dat ordinul de la UE. A intrat în vigoare obligatoriu și în România. S-a pus limită
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Liderul Hamas Ismail Haniyeh asasinat la Teheran de agenți recrutați de Mossad
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!