„Noi cu toţii avem nevoie astăzi de un nou model de patriotism, unul ancorat în memoria care ne uneşte, în memoria lui 1918, iar altul proiectat într-un viitor european comun, pentru că viitorul european este singurul care are acum potenţialul să ne unească. Nu ştiu când va intra Moldova în Uniunea Europeană, astăzi (…) perspectiva apare foarte îndepărtată, dar în 1913 sau în 1914 perspectiva unirii nici nu exista şi în doar patru ani ea s-a produs. Nu ştiu când va fi România o ţară suficient de puternică şi de credibilă în Europa ca să susţină şi politic şi economic aderarea Moldovei, dar idealurile nu sunt construite pe calcule politice, ele sunt construite pe speranţă şi încredere. Marea Unire a fost un ideal pe care poporul român l-a păstrat viu, cu speranţă, vreme de secole, chiar şi sub ocupaţie, chiar şi împotriva campaniei sistematice de deznaţionalizare pe care au suferit-o românii din Basarabia şi Bucovina de Nord. După 100 de ani, avem nevoie de un nou ideal, oricât de îndepărtat, oricât de improbabil – un popor român unit într-o Europă unită”, a afirmat Dan Barna, în şedinţa solemnă a Legislativului de la Bucureşti, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, potrivit Agerpres.
El a adăugat că, în urmă cu 100 de ani, intelectualii interbelici, Lovinescu mai întâi, apoi Cioran, Noica sau Eliade, au spus că prin unire generaţia lor a fost eliberată.
„Care este însă idealul nostru astăzi, la 100 de ani? Noi ce vrem să construim? Răspunsul la această întrebare cred că este adevărata măsură a patriotismului. Atunci când vom şti să răspundem care este idealul nostru, atunci vom şti ce înseamnă să fii patriot, ce înseamnă să fii un bun român în acest secol, nu în cele care au trecut. Tragedia Basarabiei, tragedie pe care avem datoria de a o evoca astăzi în Parlament, este de fapt tragedia unei întregi Europe centrale şi răsăritene, sfârtecată prin pactul sovieto-german din anul 1939”, a subliniat Dan Barna.