„Acţionăm cu scopul de a obţine rezultate practice, proiecte puse în practică până la momentul Chicago, cu alte cuvinte summitul NATO prevăzut să se desfăşoare în luna mai în acest oraş american”, a declarat generalul francez Stéphane Abrial, şeful Comandamentului Aliat pentru Transformare (ACT), în cursul unei vizite efectuate la Washington, relatează Agerpres.
Generalul s-a arătat „foarte încurajat în urma primelor contacte” avute după lansarea în luna februarie a iniţiativei Smart Defence (apărarea inteligentă). Bugetele consacrate apărării fiind diminuate în majoritatea celor 28 de ţări membre ale Alianţei, este vorba de a cheltui mai eficient banii, a explicat el, iar „cea mai bună modalitate de a cheltui banii mai bine este de a face mai multe lucruri împreună”.
NATO caută să grupeze ţările membre sub autoritatea unora dintre ele în jurul unor proiecte concrete, cum ar fi antrenamentul piloţilor de avion sau elicopter ori lucrările coordonate de întreţinere a echipamentului similar aflat în dotarea mai multor armate. În ce priveşte antrenamentul, de exemplu, a subliniat generalul Abrial, trebuie „să ne asigurăm că toată lumea este la curent că există un anume curs disponibil într-un anume loc, la o dată anumită”, pentru militari din altă ţară.
Circa 160 de proiecte în diverse stadii de derulare au fost reanalizate de Comandamentul atlantic, ţările membre având posibilitatea de a le implementa. NATO a tras învăţăminte după intervenţia din Libia când mai multe ţări participante la loviturile aeriene s-au confruntat rapid cu lipsa muniţiei.