Greenpeace International a fost unul dintre membrii fondatori ai FSC (Forest Stewardship Council), „deci nu luăm această decizie ușor. Principiile directoare și modelul de organizare a FSC rămân admirabile. Criteriile de gestionare responsabile sunt negociate între reprezentanții industriei, organizații de mediu şi societatea civilă, apoi experţi independenţi auditează și certifică operațiunile forestiere conform acestor criterii.
Citeşte şi Grupul Schweighofer îşi vinde cele peste 14.000 de hectare de păduri din România
Deşi Greenpeace International își retrage calitatea de membru, vom continua să ne angajăm în dialog cu FSC Internațional şi cu membrii acesteia pe probleme legate de conservarea pădurilor și drepturile omului„, se arată în comunicatul Greenpeace.
Forest Stewardship Council este principalul grup global de certificare a produselor durabile din lemn, iar Greenpeace acuză în comunicatul său că nu reușește să protejeze pădurile naturale împotriva exploatării necontrolate. Mai mult, Greenpeace afirmă că FSC a devenit un „instrument pentru exploatarea lemnului”. Între altele, se face referire la exploatările din Indonezia, unde pădurile tropicale sunt tăiate pe scară largă, iar FSC a dat certificări companiei coreeanp-indoneziene Korindo.
Forest Stewardship Council a fost înfiinţată în 1990, în California, iar printre fondatori s-a numărat şi Greenpeace.