Aleşii sârbi „vor părăsi guvernul, care nu se va mai bucura de susţinerea noastră”, a declarat presei la Belgrad Goran Rakici, preşedintele Listei sârbe, principalul partid al minorităţii sârbe din Kosovo, după o reuniune cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici.
Decizia fragilizează guvernul condus de Ramush Haradinaj, care depinde de sprijinul sârbilor, dar premierul a dat asigurări că executivul „nu va cădea”, calificând totodată gestul sârbilor ca fiind de „neînţeles”. Sârbii dispuneau de trei ministere şi un post de vicepremier în guvernul cu opt membri.
Deşi fără avizul favorabil al Pristinei, Djurici a intrat luni în Kosovo pentru a lua parte la o reuniune publică la Mitrovica, în nord. Poliţiştii kosovari l-au reţinut şi l-au condus la comisariatul din Pristina, după ce au fost nevoiţi să-şi facă loc, recurgând inclusiv la gaze lacrimogene, între câteva zeci de locuitori nemulţumiţi din Mitroviţa. Djuric a fost expulzat câteva ore mai târziu, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Şeful agenţiei guvernamentale sârbe pentru Kosovo a fost arestat
Marţi, situaţia din Mitroviţa era calmă, dar directorul spitalului din oraş a anunţat media că în total 32 de persoane au fost rănite – între care opt sunt în stare gravă – în urma intervenţiei din ajun, între acestea aflându-se, cu o coastă ruptă, şi ministrul agriculturii Nenad Rikalo, reprezentant al etnicilor sârbi.
Incidentul a survenit în condiţiile în care Belgradul şi Pristina păreau să fi reluat dialogul vizând normalizarea relaţiilor, considerată de Bruxelles o condiţie pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.
Reprezentanta diplomaţiei europene, Federica Mogherini, urma să se deplaseze marţi după-amiaza la Belgrad pentru discuţii cu lideri sârbi în vederea evitării unei blocări a dialogului cu Kosovo.