Kim Jong-un a efectuat o vizită în China la invitaţia lui Xi Jinping. Este prima vizită externă a liderului nord-coreean

Kim Jong-un, liderul regimului de la Phenian, a efectuat o vizită în Beijing la invitaţia preşedintelui chinez Xi Jinping, a anunţat, miercuri, presa nord-coreeană, citată de site-ul agenţiei Yonhap.
Filip Stan
28 mart. 2018, 03:06
Kim Jong-un a efectuat o vizită în China la invitaţia lui Xi Jinping. Este prima vizită externă a liderului nord-coreean

Potrivit sursei citate, vizita ”neoficială” în China a liderului regimului de la Phenian a început duminică şi s-a încheiat miercuri. Kim Jong-un a fost însoţit la Beijing de către soţia sa, Ri Sol-ju, dar şi de Choe Ryong-hae, un înalt oficial al Partidului Comunist din Coreea de Nord.

Aceasta este prima vizită externă a lui Kim Jong-un de când a devenit liderul Coreei de Nord în 2011.

Liderul regimului de la Phenian ar fi declarat că vrut să îl informeze personal pe Xi Jinping despre situaţia din Peninsula Coreea datorită ”camaraderiei şi responsabilităţii morale” faţă de China.

Kim Jong-un s-a bucurat de o ”primire călduroasă” şi a precizat că relaţiile dintre Beijing şi Phenian sunt ”foarte preţioase pentru ambele părţi”, a relatat agenţia Xinhua.

„Problema denuclearizării Peninsulei Coreea poate fi rezolvată dacă Statele Unite şi Coreea de Sud răspund eforturilor noastre cu bunăvoinţă, creează o atmosferă de pace şi stabilitate, luând în acelaşi timp măsuri progresiste şi coordonate pentru garantarea păcii”, a declarat Kim Jong-un, adăugând că Phenianul este dispus să poarte discuţii cu SUA şi să participe la un summit bilateral.

”Poziţia noastră consecventă este de a ne angaja în denuclearizarea Peninsulei Coreea, aşa cum a vrut Kim Il Sung şi Kim Jong-il”, a mai afirmat liderul regimului de la Phenian.

De asemenea, Kim Jong-un l-a invitat pe Xi Jinping să efectueze o vizită în Coreea de Nord, iar preşedintele chinez a acceptat. 

Liderul nord-coreean a mai avut întrevederi cu premierul chinez Li Keqiang, cu vicepreşedintele Wang Qishan, dar şi cu alţi înalţi reprezentanţi ai Partidului Comunist Chinez.

De cealaltă parte, Xi Jinping a afirmat că Beijingul îşi menţine obiectivul denuclearizării Peninsulei Coreea şi a subliniat că vizita liderului regimului de la Phenian în China reprezintă expresia înaltei importanţe acordate relaţiilor dintre cele două ţări.

Legăturile dintre Coreea de Nord şi China – cel mai important aliat şi susţinător economic – s-au deteriorat în mod semnificativ sub conducerea lui Kim Jong-Un, pe fondul dezvoltării programelor privind armele nucleare şi rachetele balistice.

Vizita în China a liderului regimului de la Phenian a avut loc în contextul în care preşedintele american Donald Trump a acceptat să îl întâlnească pe liderul nord-coreean până în luna mai, ca răspuns la invitaţia Phenianului, lansată pe fondul detensionării relaţiilor între cele două Corei în perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud. În plus, la sfârşitul lunii aprilie, Kim Jong-un se va întâlni şi cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a acceptat invitaţia liderului de la Phenian, Kim Jong Un, de a face o vizită în Coreea de Nord, informează agenţia sud-coreeană de presă Yohnap, preluată de Reuters, şi agenţia nord-coreeană KCNA, preluată de AFP.

Potrivit KCNA, va fi o vizită oficială, „la momentul potrivit”, iar invitaţia în numele Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord şi a guvernului de la Phenian „a fost acceptată cu plăcere”.

China a informat SUA despre vizita lui Kim Jong-un la Beijing

China a informat Statele Unite despre vizita la Beijing a liderului regimului de la Phenian, Kim Jong-un, a anunţat, miercuri, Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

Anunţul Casei Albe a venit la scurt timp după ce presa nord-coreeană a confirmat informaţiile apărute în ultimele zile cu privire la vizita efectuată de Kim Jong-un în China.

”Guvernul Chinei a contactat Casa Albă pentru a ne informa despre vizita lui Kim Jong-un la Beijing. Informarea a cuprins şi un mesaj personal pentru preşedintele Trump de la omologul său chinez, Xi Jinping”, a precizat Sarah Sanders.

”Statele Unite vor rămâne în contact strâns cu aliaţii noştri, Coreea de Sud şi Japonia. Considerăm această evoluţie ca pe încă o dovadă a faptului că prin campania noastră de presiune maximă se creează atmosfera corespunzătoare pentru dialogul cu Coreea de Nord”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Cetățean american condamnat în Rusia la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'