Potrivit sursei citate, vizita ”neoficială” în China a liderului regimului de la Phenian a început duminică şi s-a încheiat miercuri. Kim Jong-un a fost însoţit la Beijing de către soţia sa, Ri Sol-ju, dar şi de Choe Ryong-hae, un înalt oficial al Partidului Comunist din Coreea de Nord.
Aceasta este prima vizită externă a lui Kim Jong-un de când a devenit liderul Coreei de Nord în 2011.
Liderul regimului de la Phenian ar fi declarat că vrut să îl informeze personal pe Xi Jinping despre situaţia din Peninsula Coreea datorită ”camaraderiei şi responsabilităţii morale” faţă de China.
Kim Jong-un s-a bucurat de o ”primire călduroasă” şi a precizat că relaţiile dintre Beijing şi Phenian sunt ”foarte preţioase pentru ambele părţi”, a relatat agenţia Xinhua.
„Problema denuclearizării Peninsulei Coreea poate fi rezolvată dacă Statele Unite şi Coreea de Sud răspund eforturilor noastre cu bunăvoinţă, creează o atmosferă de pace şi stabilitate, luând în acelaşi timp măsuri progresiste şi coordonate pentru garantarea păcii”, a declarat Kim Jong-un, adăugând că Phenianul este dispus să poarte discuţii cu SUA şi să participe la un summit bilateral.
”Poziţia noastră consecventă este de a ne angaja în denuclearizarea Peninsulei Coreea, aşa cum a vrut Kim Il Sung şi Kim Jong-il”, a mai afirmat liderul regimului de la Phenian.
De asemenea, Kim Jong-un l-a invitat pe Xi Jinping să efectueze o vizită în Coreea de Nord, iar preşedintele chinez a acceptat.
Liderul nord-coreean a mai avut întrevederi cu premierul chinez Li Keqiang, cu vicepreşedintele Wang Qishan, dar şi cu alţi înalţi reprezentanţi ai Partidului Comunist Chinez.
De cealaltă parte, Xi Jinping a afirmat că Beijingul îşi menţine obiectivul denuclearizării Peninsulei Coreea şi a subliniat că vizita liderului regimului de la Phenian în China reprezintă expresia înaltei importanţe acordate relaţiilor dintre cele două ţări.
Legăturile dintre Coreea de Nord şi China – cel mai important aliat şi susţinător economic – s-au deteriorat în mod semnificativ sub conducerea lui Kim Jong-Un, pe fondul dezvoltării programelor privind armele nucleare şi rachetele balistice.
Vizita în China a liderului regimului de la Phenian a avut loc în contextul în care preşedintele american Donald Trump a acceptat să îl întâlnească pe liderul nord-coreean până în luna mai, ca răspuns la invitaţia Phenianului, lansată pe fondul detensionării relaţiilor între cele două Corei în perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud. În plus, la sfârşitul lunii aprilie, Kim Jong-un se va întâlni şi cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a acceptat invitaţia liderului de la Phenian, Kim Jong Un, de a face o vizită în Coreea de Nord, informează agenţia sud-coreeană de presă Yohnap, preluată de Reuters, şi agenţia nord-coreeană KCNA, preluată de AFP.
Potrivit KCNA, va fi o vizită oficială, „la momentul potrivit”, iar invitaţia în numele Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord şi a guvernului de la Phenian „a fost acceptată cu plăcere”.
China a informat Statele Unite despre vizita la Beijing a liderului regimului de la Phenian, Kim Jong-un, a anunţat, miercuri, Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, relatează site-ul agenţiei Yonhap.
Anunţul Casei Albe a venit la scurt timp după ce presa nord-coreeană a confirmat informaţiile apărute în ultimele zile cu privire la vizita efectuată de Kim Jong-un în China.
”Guvernul Chinei a contactat Casa Albă pentru a ne informa despre vizita lui Kim Jong-un la Beijing. Informarea a cuprins şi un mesaj personal pentru preşedintele Trump de la omologul său chinez, Xi Jinping”, a precizat Sarah Sanders.
”Statele Unite vor rămâne în contact strâns cu aliaţii noştri, Coreea de Sud şi Japonia. Considerăm această evoluţie ca pe încă o dovadă a faptului că prin campania noastră de presiune maximă se creează atmosfera corespunzătoare pentru dialogul cu Coreea de Nord”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.