Primăria Capitalei va oferi vouchere în valoare de 2.000 de lei femeilor însărcinate, pentru plata medicamentelor şi a serviciilor medicale, a decis Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de către primarul Gabriela Firea, care susţine că rata natalităţii a scăzut în ultimii ani, în timp ce numărul vârstinicilor a crescut, „schimbarea echilibrului dintre generaţii putând duce la reducerea disponibilităţilor resurselor umane”.
Suma aferentă voucherului Materna Bucureşti va fi împărţită în două tranşe, a câte 1.000 de lei fiecare. Prima transă se acordă în baza a unei prime adeverinţe medicale care atestă 10 săptămâni de sarcină, după aprobarea cererii, urmând a restul de 1.000 lei să fie primiţi după intrarea în cea de-a şasea lună de sarcină, conform unei noi adeverinţe medicale.
Voucherul Materna se acordă în tichete a câte 50 de lei, în cele două tranşe de 1.000 lei. Beneficiarele nu pot putea beneficia de rest în bani la vouchere.
Proiectul privind acordarea unui sprijin financiar femeilor gravide din Bucureşti vizează achitarea medicamentelor şi serviciilor medicale, fiind destinat femeilor însărcinate cu domiciliul în municipiul Bucureşti sau care au viza de reşedinţă dobândită înainte cu cel puţin 6 luni de la data demarării proiectului. Voucherele vor fi folosite pentru cheltuielile cu analizele medicale nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi pentru eventualele tratamente necesare nedecontate.
„Demararea proiectului de acordare a stimulentului pentru nou-născuţi a reliefat un aspect negativ al sarcinii la femeile vulnerabile din Capitală, în sensul în care acestea nu se prezintă, într-un procent destul de mare, la cabinetele de specialitate pentru luarea în evidenţă a sarcinii şi monitorizarea corespunuzătoare acesteia”, explică Primăria Capitalei în expunerea de motive.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat miercuri cu 50 de voturi „pentru” şi două voturi „împotrivă”.
„Această sumă, care nu este nici mică, nici mare, este suficientă pentru a acoperi tratamentele nedecontate”, a spus Gabriela Firea la începutul şedinţei de Consiliu General.
Primarul Capitalei îşi motivează propunerea prin faptul că rata natalităţii a scăzut în ultimii ani, în timp ce numărul vârstinicilor a crescut, schimbarea echilibrului dintre generaţii putând duce la reducerea disponibilităţilor resurselor umane.
„Anual, în municipiului Bucureşti se nasc aproximativ 20.000 de copii. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada 2010-2015 numărul nou-născuţilor vii, ai căror părinţi au rezidenţa pe raza municipiului Bucureşti, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 de copii, în anul 2015 s-au înregistrat 19.255 de copii. Având în vedere rata scăzută a natalităţi, se impune implicarea autorităţii locale în identificarea unor măsuri sociale suplimentare, care să influenţeze creşterea natalităţii”, se arată în proiectul de hotărâre.